Käsi- ja taideteollisuus

Käsi- ja taideteollisuus

JEDU Nivalan ammattiopisto, käsi- ja taideteollisuusosasto

Osastoltamme valmistuu artesaaneja vaatetusalalle ja kädentaitojen ohjaajiksi painottuen tekstiiliin ja erikoistekniikoihin.

Tuotekehitys ja käsityötuotteet

Opetussuunnitelmaan kuuluu tutkinnon osana tuotekehitys, ja siinä teemme yhteistyötä mielellämme yritysten kanssa joko suunnitellen ja kehittäen yhteistyössä tuotevalikoimaa, jotain yksittäistä tuotetta tai ohjauskokonaisuutta.

Toinen tapa tehdä yhteistyötä yrittäjien kanssa on yrittäjän osallistuminen opiskelijoiden tekemien tuotteiden tuotearviointiin. Kolmas mahdollisuus on toteuttaa ulkopuolisen suunnittelijan tekemää suunnitelmaa valmiiksi tuotteeksi opiskelijatyönä.

Työssäoppiminen

Työssäoppimispaikkoina meillä toimivat ohjaustoiminnan puolella yritykset, joissa valmistetaan tuotteita erilaisilla käsityötekniikoilla; koulut, päiväkodit, hoitolaitokset, kansalaisopistot ja käsityökeskukset, joissa voi opetella ohjausta käytännössä erilaisille ryhmille ja yksittäisille ohjattaville. Työssäoppimispaikkoja voivat olla myös kangaskaupat ja käsityömyymälät.

Vaatetuksen opiskelijat ovat työssäoppimassa vaatekaupoissa(myyntityö ja asiakaspalvelu sekä pukeutumisneuvonnan ja somistuksen tehtävät), tilausompelimoissa, pukuvuokraamoissa, lahjatavaroita valmistavissa yrityksissä, kangaskaupoissa, oopperan puvustamossa sekä teollisuudessa.

Oopperaproduktioiden puvustus

Opiskelijamme ovat osallistuneet työssäoppimisen ja opiskelutehtävien tiimoilta useihin oopperaproduktioihin. Paitsi että vaatetusopiskelijoiden osallistuminen Nivalassa esitettyjen oopperoiden puvustamiseen työssäoppimisen kautta on jo vakiintunut käytäntö, ovat myös ohjaustoiminnan opiskelijat tehneet kutomalla ja makrameetekniikalla osia Koiramäen Kalevala – oopperaan.

Työelämäjaksot

Myös opettajat voivat jalkautua työelämään pysyäkseen ajan hermolla. Työelämäjaksolla opettaja voi osallistua esim. tuotekehitykseen, tehdä yrityksen rutiinitöitä, kouluttaa työpaikkaohjaajia työssäoppijoiden ohjaamiseen tai osallistua työnantajan määrittelemään työpaikan kehittämistehtävään.

 

suomi