Uutiset YLE Oulu

Saimaan muikku viedään nyt käsistä – "Kun muikku on pientä, halutaan suurta ja päinvastoin"

Mistä on kyse?
 • Saimaan muikkukanta on nyt niin vahva, että sitä toimitetaan esimerkiksi Helsinkiin, Tampereelle ja Ouluun.
 • Vahvan jääpeitteen kehittyminen meni tänä vuonna tammikuulle, joten kalastuskausi jää hieman tavallista lyhyemmäksi.
 • Muikkukannan on arvioitu pysyvän vahvana myös ensi vuonna.

Saimaan muikku elää nyt huippuaikaansa. Muikkukanta on kasvanut vahvaksi ja kotimaista muikkua saa nyt Kuusamon lisäksi lähinnä vain Saimaalta. Vielä alkuvuonna tilanne näytti surkealta huonon jäätilanteen takia.

Lappeenrantalainen kalastaja Paavo Törrönen kertoo toimittavansa tällä hetkellä muikkua Etelä-Karjalan lisäksi Helsinkiin, Tampereelle ja Ouluun saakka. Ostajia on enemmän kuin saalista ehditään pyytää.

Ihmisten innostus muikkua kohtaan tuntuu kasvavan aina, kun sitä on vaikea saada. Saara Häkkinen Lappeenrannan kauppahallin kalakauppa Forellista on huomannut myös muita erityispiirteitä ihmisten toiveissa.

– Yleensä silloin kun muikku on pientä, halutaan suurta ja päinvastoin. Iso on tietysti hyvä, nopea paistaa, perata ja savustaa. Pieni taas on herkullisempaa, Häkkinen kuvailee.

Muikulle lepopäiviä

Muikunsaantia helpottaa tällä hetkellä vahva jää, joka mahdollistaa kelkkailun kala-apajille. Kalastaja Paavo Törrönen harmittelee, että vahva jää tuli tänä vuonna Saimaalle vasta tammikuun puolella. Muikkukausi jää siis hieman odotettua lyhyemmäksi.

Koska kysyntä on tällä hetkellä suurempaa kuin tarjonta, muikunpyytäjät pääsevät tällä hetkellä hyville tienesteille.

On annettava kalalle lepopäiviä ja kalastettava esimerkiksi joka toinen päivä. Paavo Törrönen

– Toisaalta kesken kauden on vaikeaa lähteä arpomaan muikun tuomaa tuottoa, mutta keskimääräistä paremmin on saatu kalaa, Törrönen muotoilee.

Kalastajien kannalta muikussa on se ongelma, ettei sitä voi pyytää jatkuvasti. Talvikala liikkuu vähän ja huonosti, joten sitä ei voi saada joka päivä.

– On annettava kalalle lepopäiviä ja kalastettava esimerkiksi joka toinen päivä, Törrönen kertoo.

Hän kertoo muikkukannan olevan nyt vahva. Siitä kielii esimerkiksi se, että saaliin joukossa on erikokoisia ja -ikäisiä kaloja.

– Muikkukannan voisi uskoa pysyvän vahvana myös ensi vuonna, Törrönen lupailee.

Punkit laajentavat reviiriään – ilmaiset punkkirokotukset laajenevat uusille alueille

Valtio alkaa tarjota ilmaisia puutiaisaivokuumerokotuksia uusilla alueilla. Uudet alueet ovat Lappeenrannan Sammonlahti, Kemin eteläiset osat, Raahen edustalla sijaitseva Preiskari ja Kotkan Kuutsalon saari.

Rokotuksen voi saada maksutta henkilö, joka asuu tai oleskelee pitkään näillä alueilla. Asetus ilmaisista rokotuksista tulee voimaan perjantaina 23.3.

Myös rokotusten tarkoista kuntarajoista luovutaan. Rokotuksia tarjotaan nyt kohdistetusti alueille, joilla on suurempi riski saada punkkisairaus, mutta ei välttämättä koko kunnan alueelle.

– Tämä tarkoittaa sitä, että määrittelemme suuremmalla tarkkuudella pienempiä alueita, joilla on suurempi riski saada puutiaisaivokuume, kertoo lääkintöneuvos Anni Virolainen-Julkunen sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Samalla rokotettavien määrä kasvaa jonkun verran.

Maantieteelliset rajat alueille, joilla rokotuksia annetaan määritellään paikallisesti.

– Paikalliset terveyskeskukset tai terveyspiirit tietävät nämä asiat ihan kadun tarkkuudelta, Anni Virolainen-Julkunen sanoo.

Riski lisääntynyt

Vuodesta 2006 lähtien ilmaisen rokotuksen ovat voineet saada kaikki Ahvenanmaalla asuvat. Vuodesta 2017 ilmaiset rokotukset laajennettiin Paraisten ja Simon vakituisiin asukkaisiin ja yli kolmevuotiaisiin, jotka oleskelevat näillä alueilla vähintään neljä viikkoa kesäaikaan.

Ilmaisia rokotuksia voidaan tulevaisuudessa tarjota myös uusilla alueilla. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos määrittelee vuosittain riskialueet, joilla ilmaisia rokotuksia tarjotaan.

Syynä rokotusten lisäämiseen on se, että riski saada punkkitauti on kasvanut.

– Taudin riski on selkeästi kasvanut, koska punkkeja on yhä enemmän ja yhä pohjoisemmassa, Anni Virolainen-Julkunen kertoo.

Hän uskoo, että taustalla on ilmastonmuutos.

Lunta on ollut tänä talvena enemmän kuin aikoihin ja se tuo myös uhkia: jäät ovat petollisia ja katot ovat vaarassa

Mistä on kyse?
 • Suomessa lunta on tänä talvena keskimääräistä enemmän. Muun muassa Ilomantsissa, Puolangalla ja Kittilässä lunta on yli metri.
 • Järvien teräsjää on jäänyt ohueksi. Jäätymisen esti syksyllä teräsjään päälle satanut runsas lumikerros.
 • Lumikerros voi vahvistua Ilmatieteenlaitoksen mukaan vielä kuukauden ajan.

Kalastaja Juha Korhonen napauttaa tuuralla yön aikana jäätyneen madeavannon auki. Kuusamon Kallunkijärvessä teräsjäätä on vain parikymmentä senttiä.

Jää on siis tänä talvena niin heikkoa, että kalastaja saa naputeltua teräsjään puhki kätevästi jopa tuuralla. Yleensä siihen tarvitaan moottorisahaa.

– Tavallisesti teräsjäätä on maaliskuussa Koillismaalla 40–60 senttiä. Jää tulee olemaan loppukeväällä petollinen, kun lumi sulaa ja jään pinta pehmenee, Korhonen varoittaa järvillä kulkijoita.

Kuusamolainen kalastaja Juha Korhonen sanoo, että teräsjää Koillismaan järvillä on tänä talvena poikkeuksellisen ohut.Ensio Karjalainen / Yle

Kantavan teräsjään päällä on haurasta kohvajäätä kymmeniä senttejä. Ammattikalastajille tämän talven jäätilanne on ollut Korhosen mukaan todella hankala.

– Tänä talvena on ollut hankalaa kalastaa. Teräsjään alle muodostui syksyllä rosoista jäätä, jonka vuoksi sinne tarttuvat nuottaköydet ja uitot eivät luista.

Ilmatieteen laitoksen jääasiantuntija Jouni Vainio vahvistaa, että tämä talvi on ollut jää- ja lumiolosuhteiltaan epätavallinen kautta Suomen.

– Talvi alkoi pakkasilla jäädyttäen järvet. Heti pakkasten jälkeen lunta satoi paljon. Lumi muodosti hyvän eristeen jään pinnalle, jonka vuoksi teräsjäätä ei päässyt muodostumaan kovin vahvasti.

Kaikki murtajat töissä

Suomen merialueet ovat tällä hetkellä lähes kauttaaltaan jään peittämät. Jääasiantuntija Jouni Vainio kertoo, että jäätilanne on ollut tällainen viimeksi vuonna 2011.

– Suomen kaikki jäänmurtajat ovat olleet maaliskuun puolenvälin aikaan töissä. Jäänmurtajien lisäksi merelle tekevät töitä myös jäätä murtava hinaaja.

Talven poikkeuksellisuudesta kertoo Vainion mukaan myös se, että alkutalvi oli leuto ja pakkaset tulivat vasta helmikuulla. Vielä tammikuussa näytti hyvin epätodennäköiseltä, että tästä talvesta tulisi tällainen kuin se nyt on.

– Se kertoo siitä, että ennustaminen on vaikeaa, Vainio naurahtaa.

Hallien katot kannattaa puhdistaa lumesta

Talvi on poikkeuksellinen myös lumisuudessaan. Lunta oli maaliskuun puolivälissä (Ilmatieteen laitos) toista metriä muun muassa Ilomantsissa, Puolangalla ja Kittilässä.

Suomen Ympäristökeskuksen johtava hydrologi Bertel Vehviläinen toteaa, että esimerkiksi Kainuussa, Pohjois-Karjalassa ja Meri-Lapissa lunta on neliömetrillä 20–50 kiloa keskimääräistä enemmän. Lumikuormat ovat näillä alueilla yli 200 kiloa neliömetrillä.

– Lunta on tavallista enemmän kaikkialla paitsi etelärannikolla, missä lunta on vähemmän kuin keskimäärin viimeisen 30 vuoden aikana.

Puolangalla lunta on ollut maaliskuussa lähes kaksi metriä, Rukalla vajaa metri.Ensio Karjalainen / Yle

Bertel Vehviläinen muistuttaa runsaan lumen perinteisistä vaaroista. Erityisesti hallirakennusten katot ovat vaarassa sortua, jos raskasta lunta ei tyhjennetä katoilta. Viimeksi torstaina 15. maaliskuuta sisäaktiviteettipuiston katto romahti Torniossa. Pelastuslaitos arvio , että romahduksen syy oli katon suuri lumikuorma.

– Isoissa halleissa romahduksen riski on suuri, omakotitaloissa riskiä ei ole.

Perussääntö hallien osalta on, että jos katolla on yli puoli metriä lunta, kannattaa lumi siivota katoilta (Ympäristöhallinto).

– Ruotsin vuoristossa on vuosittain 300–500 kilon lumimassoja neliömetrillä. Lunta riittää maailmassa, mutta Suomen oloissa yli 200 kilon massat ovat isoja lukuja, Vehviläinen toteaa.

Lumi ei riko, vaan rakenteiden viat

Bertel Vehviläisen mukaan rakennusten ei periaatteessa pitäisi Suomessa romahtaa lumen painosta koskaan.

– Mutta hallien kattoja on romahtanut keskimäärin kerran vuodessa. Nyt kun lunta tuli paljon, olisin hallin omistajana hieman huolissani ja tarkistaisin kestääkö halli varmasti.

Vehviläinen kertoo, että viat ovat aina olleet romahdustapauksissa rakennevikoja; kuormitus ei ole ylittynyt, mutta vialliset rakenteet ovat pettäneet lumikuorman vuoksi.

Lumi painaa paljon

- Jos katolla on lunta metrin vahvuudelta, painaa lumimassa neliön alueella 200-250 kiloa.

- 200 kilon lumimassa neliömetrillä vastaa 20 senttiä vettä neliömetrillä.

- Nurmeksessa, Kittilässä ja Puolangalla lunta oli maaliskuun puolivälissä yli metri.

Lumimassat eivät Vehviläisen mukaan hupene aivan heti.

– Lumi voi lisääntyä vielä kuukauden verran, varsinkin Pohjois-Suomessa.

Tulevinakaan vuosina lumikuormat eivät Vehviläisen mukaan ainakaan vähene Suomessa.

– Talvet muuttuvat Etelä-Suomessa yhä vähälumisimmiksi. Pohjois-Suomessa ja erityisesti Koillismaan alueella tulevaisuuden lähitalvet saattavat olla nykyistä lumisempia. Kun ilmasto lämpenee, sade lisääntyy.

Rinnekeskusten lumi ei lähde vyörymään

Pohjois-Suomen rinnekeskuksissa lunta on kauttaaltaan lähes metrin verran, Levin suunnalla jopa enemmän.

Kuusamon Rukalla rinneturvallisuudesta vastaava lumiturvallisuuskouluttaja Teemu Torvinen ei ole huolissaan vankasta lumikerroksesta, jonka tiedetään vyöryessään aiheuttavan vaaratilanteita. Torvinen on huolissaan enemmänkin ihmisten tavasta liikkua lumisilla alueilla.

Torvinen sanoo, että hiihtokeskusten rinnealueilla lumivyöryvaara (Ilmatieteen laitos) on mitätön. Ihminen aiheuttaa Suomessa vyöryvaaran omalla toiminnallaan.

– Ihmisten liikkuminen vyöryvaarallisilla alueilla rinnealueiden ulkopuolella on lisääntynyt. Nykyisin pääsee erilaisiin maastoihin helposti lumikengillä, vapaalaskun suosio lisääntyy koko ajan eli ihmiset hakeutuvat maastoihin, missä riski kasvaa, Torvinen toteaa.

Rinneturvallisuuskouluttaja Teemu Torvinen tarkkailee Rukan talvista maastoa. Torvisen mukaan lumivyöryvaara rinnealueilla on lähes mitätön.Ensio Karjalainen / Yle

Kuusamon Konttaisenvaaralla Rukan läheisyydessä yksi ihminen kuoli lumivyöryn alle vuonna 2000.

– Lumivyöryä ei aiheuta paksu lumikerros, vaan se miten lumi on maastoon kerrostunut. Lisäksi lämpötilan vaihtelut vaikuttavat lumimassan käyttäytymiseen, Torvinen sanoo.

Tumppaa tupakka, vähennä viinaa ja lähde lenkille – liikkumattomuus on suomalaisten suurin syöpäriski

Mistä on kyse?
 • Karsinogeeni on yksi syöpää aiheuttava tekijä. Karsinogeenejä on esimerkiksi joissain kemiallisissa aineissa, alkoholissa ja tupakassa.
 • Yhdelle syöpää aiheuttavalle aineelle altistuminen harvoin aiheuttaa syöpää. Syöpäkasvaimen kehittyminen vaatii monesti useamman karsinogeenisen asian yhteistä vaikutusta.
 • Epäterveelliset elintavat, liikkumattomuus ja ylipaino lisäävät syöpäriskiä.
 • Joillain työpaikoilla saattaa altistua syöpää aiheuttaville aineille, yksi sellainen on asbesti.

Karsinogeeni. Sanan kuulee usein, kun puhutaan syöpäsairauksista tai niiden aiheuttajista. Monelle saattaa kuitenkin olla hieman epäselvää, mitä karsinogeenit oikeastaan ovat ja miten niille altistuu.

Suomen Syöpärekisterin tilastojohtaja Janne Pitkäniemi kertoo, että karsinogeeni on syöpää aiheuttava tekijä, joka aiheuttaa ihmisen elimistössä solumuutoksia. Karsinogeeni voi olla esimerkiksi joku kemiallinen aine tai tupakansavun tietyt molekyylit.

– Karsinogeenejä on hyvin monenlaisia, ja osa niistä johtaa syöpäkasvaimeen. Aina karsinogeenille altistuminen ei kuitenkaan johda syöpään.

Tupakointi yksi tunnetuimmista syöpää aiheuttavista tekijöistä. Tupakoinnin vähentäminen tai lopettaminen alentaa nopeasti riskiä sairastua syöpään.AOP

Pitkäniemen mukaan karsinogeenien välttämiseksi esimerkiksi palanutta ruokaa ei kannata kovin paljon syödä.

– Ruoan pohjaan palamisessa voi syntyä karsinogeenisiä aineita, mutta tuskinpa kukaan sellaista suuria määriä syökään.

Ihmisten arjessa yleisimpiä karsinogeenejä ovat Pitkäniemen mukaan tupakka ja alkoholi. Esimerkiksi tupakan aiheuttama syövän kehittymiseen menee usein 10–20 vuotta. Tupakoinnin ja alkoholinkäytön lopettaminen tai vähentäminen alentaa nopeastikin syöpäriskiä.

– Syöpäkasvaimen kehittyminen vaatii monesti useamman karsinogeenisen asian yhteistä vaikutusta. Usein nämä nähdään yksittäisinä pieninä riskeinä. Jos niitä kertyy paljon, on se huolestuttavaa.

Ylipainolla yhteyttä syöpiin

Tupakointi ja alkoholinkäyttö ovat myös Suomen Syöpärekisterin johtaja Nea Malilan mukaan asioita, joihin ihmisen tulisi kiinnittää huomiota syöpäriskin vähentämiseksi. Toinen asia on fyysinen kunto.

– Ylipainolla ja liikkumattomuudella on yhteys yleisimpiin syöpiin, kuten rinta-, suolisto- ja eturauhassyövät.

Menetelmää voitaisiin käyttää syöpävaarallisen altistumisen mittarina. Hannu Norppa

Malila sanoo, että ihmisen kannattaa huolehtia kunnostaan. Myös siitä, ettei paino nouse tai laske liikaa. Hän kuitenkin tiedostaa, että syö vähemmän, liiku enemmän -tyyppiset ohjeet eivät välttämättä ole helppoja noudattaa. Omia elintapojaan on vaikea muuttaa.

– Pitäisi tehdä nykyistä helpommaksi elää terveellisesti. Meillä on ollut käytössä verotuksia ja verotuksen helpotuksia. Niillä voitaisiin tukea ihmisten oikeantyyppistä elämää.

Malilan mukaan ihmisten pitäisi kiinnittää huomiota enemmän ruokavalioon. Syöpä ei ole ainoa terveysvaara. Epäterveelliset ruokailutavat tai perintötekijät altistavat myös esimerkiksi sydän- ja verisuonitaudeille.

– Terveellinen elämäntapa suojaa siis monilta muiltakin sairauksilta. Syöpä on vain yksi sairaus, jonka voi saada. On paljon muuta, mihin voi sairastua, vaikka selviäisikin syövästä.

Palaneessa ruoassa on karsinogeenejä. Jos palaneita ruokia ei syö jatkuvasti, ei niistä ole vaaraa terveydelle.Martin Lee / AOP

Syövän saamista on kuitenkin turha murehtia liikaa etukäteen. Etenkin ruoassa kohtuus kaikessa -mentaliteetti vie Malilan mukaan hyvin pitkälle.

– Jos haluaa syödä vaikka makkaraa kesällä, niin miksi ei? Vaikka sitä grillaisikin. Ihan eri asia on, jos joka päivä syö sellaisia hiiltyneitä makkaranpaloja.

Vähäinen liikunta, ylensyönti ja nautintoaineet, joiden tiedetään olevan syöpävaarallisia, ovat Malilan mukaan suurimmat syöpäriskin aiheuttajat.

Työelämässäkin altistutaan karsinogeeneille

Työelämässä jotkut saattavat vielä altistua syöpää aiheuttaville tekijöille, kuten asbestille.

Asbesti on tutkimusprofessori Hannu Norpan mukaan siinä mielessä hankala aine, että se on hyvin pölyävää, ja siltä täytyy suojautua kunnolla.

– Nykyisillä systeemeillä pystytään täysin suojautumaan.

Asbesti aiheuttaa keuhkosyöpää.AOP

Muita syöpävaarallisia aineita, joille työelämässä saattaa altistua ovat Norpan mukaan muun muassa polysykliset aromaattiset hiilivedyt eli PAH-yhdisteet. Näitä yhdisteitä syntyy esimerkiksi teollisuudessa, jossa poltetaan fossiilisia polttoaineita.

– PAH-yhdisteet ovat syöpää aiheuttavia aineita, jotka saavat aikaan muutoksia perimässä

Monenlaisia PAH-yhdisteitä syntyy Norpan mukaan kaikenlaisen palamisen yhteydessä. Kun altistutaan monille kemikaaleille samanaikaisesti, kokonaisaltistumisen mittaaminen on hankalaa. Sen vuoksi on myös vaikea hahmottaa, kuinka suuri riski seka-altistumiseen liittyy.

Norppa kertoo, että tällä hetkellä on kehitteillä menetelmiä, joilla voitaisiin seurata työntekijöiden altistumista yhdisteille yksilötasolla. Tutkiminen tapahtuisi niin, että työntekijältä otetusta verinäytteestä tutkitaan veren punasoluja.

– Punasoluista etsitään syöpävaarallisen altistumisen aiheuttamia muutoksia uuden ja aiempaa tarkemman analytiikan avulla. Pyrkimyksenä on, että menetelmää voitaisiin käyttää syöpävaarallisen altistumisen mittarina.

Työntekijöiden tulee tiedostaa riskit

Tämänhetkinen käsitys Norpan mukaan on edelleen se, että turvallista altistumistasoa perimää vaurioittaville syöpävaarallisille aineille ei voida määrittää. Oletuksena on, että näillä aineilla on alhaisinakin annoksina jotain vaikutusta.

Norppa kuitenkin korostaa, että tarpeeksi alhaisilla annostasoilla vaikutus on niin pieni, että kun katsotaan isoa väestöryhmää, altistuminen ei enää aiheuta havaittavia syöpätapauksia.

– Silloin riski ei tietenkään enää ole yhteiskunnallisesti merkittävä asia.

Toimivalla turvallisuuskulttuurilla riskit voidaan minimoida. Hannu Norppa

Työntekijöiden ei tarvitse Norpan mielestä olla näistä asioista liian huolissaan. On kuitenkin hyvä olla tietoinen siitä, mitä syöpävaarallisia tekijöitä työpaikoilla esiintyy.

– Ongelmallisinta on, jos työperäinen altistuminen syöpävaarallisille tekijöille on jatkuvaa ja pitkäaikaista.

Syöpävaarallisen altistumisen pitkäaikaisvaikutuksia ei ihan tarkkaan vielä tunneta. Norppa kertoo, että kun ihmisten elinikä pidentyy, ammatilliseen altistumiseen liittyvä syöpä saattaa ilmaantua vanhemmalla iällä myös altistumistasoilla, joiden ei aiemmin havaittu aiheuttavan sairastumista.

– Työpaikkojen työsuojeluorganisaatiolla pitäisi olla tietoa syöpävaarallisista altisteista, ja toimivalla turvallisuuskulttuurilla riskit voidaan minimoida.

Kovia tuomioita amfetamiinijutussa: välitysorganisaatio toimi Pohjois- ja Itä-Suomessa

Oulun käräjäoikeus tuomitsi perjantaina kolme miestä törkeistä huumausainerikoksista, jotka on tehty vuoden 2016 kesän ja syksyn aikana Itä-Suomessa ja Pohjois-Suomessa.

Käräjäoikeus tuomitsi 54-vuotiaalle miehelle kahdesta törkeästä huumausainerikoksesta 10 vuotta ja 8 kuukautta vankeutta. Oikeus määräsi, että mies on pidettävä edelleen vangittuna. Toinen, 36-vuotias mies tuomittiin samoin kahdesta törkeästä huumausainerikoksesta ja ampuma-aserikoksesta 10 vuodeksi vankeuteen. Oikeus määräsi hänet vangittavaksi.

Kolmas mies, 38-vuotias, tuomittiin törkeästä huumausainerikoksesta 9 vuoden ja 6 kuukauden vankeusrangaistukseen. Oikeus määräsi, että hänet on pidettävä edelleen vangittuna.

Kaikki kolme miestä kiistivät syyllistyneensä rikoksiin.

Käräjoikeuden mukaan miehet olivat olleet Ilomantsissa neljännen miehen kesämökillä. Poliisin löysi kotietsinnässä muun muassa yli 350 grammaa saostamalla valmistettua amfetamiinia.

Yksi miehistä oli lisäksi pitänyt levittämistarkoituksessa hallussaan kokaiinia. Poliisi löysi huumausaineen Oulusta maastokätköstä.

Miehiä syytettiin kaikkiaan kolmesta törkeästä huumausainerikoksesta, mutta oikeus hylkäsi yhden syytteen.

Laajassa huumausainerikosjutussa oli kaikkiaan 15 syytettyä. Osa heistä sai muun muassa lievemmistä huumausainerikoksista ehdollisia vankeustuomioita tai sakkoja.

Lue lisää: Jälleen iso huumerikos paljastui Suomessa: kymmenien kilojen amfetamiinilastin katukauppa-arvo olisi ollut noin 1,5 miljoonaa euroa

Vaihda hissi portaisiin – jos kipuat päivittäin viidenteen kerrokseen, vastaa se vuodessa 11 pitsaa tai lähes 90 olutpulloa

Mistä on kyse?
 • Portaita noustessa lihaksisto tekee töitä.
 • Ruokailun tuoma kuormitus sokeriaineenvaihduntaan aiheuttaa melkein kolmen tunnin stressivaikutuksen. Portaiden nousu tehostaa ja muuttaa aineenvaihduntaa.
 • Erilaisten arkiaskareiden ja liikuntamuotojen fyysistä rasittavuutta kuvataan MET-arvolla.
 • Seisoessa energiankulutus on 1,5 kertainen istumiseen verrattuna. Portaiden nousussa energiankulutus on 6,5 kertainen istumiseen verrattuna.

Pientä hengästymistä lukuun ottamatta nousu viidenteen kerrokseen ei tunnu erityisen raskaalta. Peruskuntoiselta mieheltä kierreportaiden nousuun kului aikaa vain minuutti.

Millaisia hyötyjä hissin vaihtaminen portaisiin toisi viitenä päivänä viikossa ja miten se näkyisi vuoden aikana kehon energiankulutuksessa? Asiaa pitää testata. Erilaisten arkiaskareiden ja liikuntamuotojen fyysistä rasittavuutta voidaan kuvata MET-arvolla (Terveyskirjasto).

Mittaukset tehtiin testilaboratorion juoksumatolla portaiden nousua lukuun ottamatta. Portaiden kävelyn energiankulutuksen arvioinnissa hyödynnettiin juoksumatolla mitattuja syketuloksia ja niitä vastaavia energiankulutusarvoja.

Testihenkilön energiakulutusta arvioitiin epäsuoralla kalorimetrialla. Aluksi hapenkulutusta ja hiilidioksidin tuottoa mitattiin hengityskaasuanalysaattorilla.Timo Nykyri / Yle

Tunnin alkutestien jälkeen portaiden nousu viidenteen kerrokseen sujui minuutissa.

– Portaiden käyttö kulutti energiaa 40 kilokaloria, hississä kulutus oli vain 10 kcal, summaa ODL:n liikuntaklinikan testauspäällikkö Jaakko Tornberg.

Jo pienikin liikunta kannattaa

Vaikka itse suoritus kesti minuutin, nousun vaikutus tuntui kropassa vielä useiden minuuttien ajan.

– Maksimisyke tuli vasta puoli minuuttia portaiden nousun jälkeen. Eli kroppa tekee vielä hommia, vaikka perille on päästy. Viisi minuuttia käydään niin sanotusti kierroksilla, Tornberg sanoo.

Viidenteen kerroksen kivutessa energiaa paloi hississä seisomiseen verrattuna 30 kilokaloria, alastulo kulutti 20 kilokaloria lisää. Tämä tarkoittaa vuodessa yhteensä 11 000 kilokalorin kulutusta. Sama energiamäärä löytyy esimerkiksi yhdestätoista pitsasta tai kymmenestä suklaalevystä.

Etenkin ruokailun jälkeen portaiden käyttö kannattaa. Ruokailun tuoma kuormitus sokeriaineenvaihduntaan aiheuttaa melkein kolmen tunnin stressivaikutuksen, mutta portaiden nousu tehostaa ja muuttaa aineenvaihduntaa.

Arkiaktiivisuudella vaikutusta

Pelkästään laihdutusmielessä hissin vaihtaminen portaisiin ei tunnu isolta asialta, mutta yhdessä muiden valintojen, erityisesti ruokailutottumuksien muutosten kanssa liikunnan vaikutus korostuu.

Portaitten nousu kuluttaa 6,5-kertaisesti energiaa istumiseen verrattuna.Timo Nykyri / Yle

Laihtuminen ei ole kuitenkaan ainoa hyöty.

– Portaiden nousussa lihakset joutuvat kunnolla hommiin. Varsinkin jos ihminen on huonokuntoinen ja ylipainoinen, käy jokainen portaiden nousu myös lihasvoimaharjoituksesta, Jaakko Tornberg sanoo.

Erilaiset valinnat elämässä vaikuttavat terveyteen. Porrasnousun lisäksi omaa vointia voi kohentaa ihan pienillä asioilla. Esimerkiksi seistessä lihaksisto joutuu töihin eri tavalla kuin istuessa.

– Seistessään ihminen kuluttaa energiaa puolitoistaa kertaa enemmän verrattuna istumiseen. Jos päivän aikana nousee seisomaan vaikka kolmekymmentä kertaa ja pysyy seisaallaan joitakin jaksoja, on sillä kokonaisenergian kulutukseen vaikutusta, Odl liikuntaklinikan ravitsemusterapeutti Marjukka Nurkkala kertoo.

Lisäys 16.3. kello 16:27 Lisätty tekstin viimeiseen sitaattiin haastateltavan koko nimi ja titteli. Aiemmin oli mainittu pelkästään sukunimi.

Haluaisitko videota lapsen päiväkotipäivästä? – Päiväkotien somelinjauksissa suuria eroja

Sosiaalinen media helpottaa päiväkotien ja huoltajien yhteydenpitoa, mutta kunnat arastelevat somen käyttöä. Kunnissa ollaan kuitenkin höllentämässä varhaiskasvatuksen somelinjauksia, sillä lasten vanhemmat ovat tottuneita somen käyttäjiä.

Asemapäällikön päiväkodissa Rovaniemellä sosiaalinen media on luontainen osa arkea. Suljetussa Facebook-ryhmässä jaetaan tietoa ja kuvia päivän tapahtumista ja ajankohtaisista asioista. Pienelle, neljänkymmenen lapsen päiväkodille sosiaalinen media on tärkeä työväline.

Vaikka en itse laita someen lasteni kuvia, päiväkodin Facebook-ryhmässä se on ihan ok, koska se on kuitenkin suljettu ryhmä, Hanna-Mari Poikela sanoo. Kolmevuotias Lumi-Helmi (sylissä) on yksityisessä päivähoidossa Asemapäällikön päiväkodissa Rovaniemellä.Maija-Liisa Juntti / Yle

– Tämä on valtava voimavara, kun saadaan vanhemmat mukaan. Nykyisessä opetussuunnitelmassakin on esillä tämä osallisuus, missä vanhempia pyritään saamaan toimintaan mukaan, niin tällä tavalla saamme sen läheisesti ja nopeasti toimimaan, Asemapäällikön päiväkodin johtaja Esa Majava sanoo.

Asemapäällikön päiväkodissa Facebook-ryhmään kuuluvat myös lasten isovanhemmat. Suljettu ryhmä tuntuu turvalliselta, sillä päiväkodin lapset ja vanhemmat tuntevat toisensa hyvin.

Asemapäällikön päiväkodissa Facebook otettiin käyttöön muutama vuosi sitten, kun tehtiin isoa musikaalia yhdessä vanhempien kanssa, päiväkodin johtaja Esa Majava kertoo.Maija-Liisa Juntti / Yle Yksityisyyden suoja arveluttaa

Kuntien varovaisuus somessa liittyy yksityisyyden suojaan ja siihen, että varhaiskasvatus kuuluu edelleen sosiaalihuollon asiakaslain piiriin, minkä johdosta varhaiskasvatuksen asiakkuus ei saa paljastua viestinnässä.

Henkilökohtaisiin viesteihin emme käytä sosiaalista mediaa. Kasvatus- ja koulutus toimialan viestintäpäällikkö Essi Eranka, Helsingin kaupunki

Helsingissä asiakkuuspykälä on ratkaistu sopimalla, että Facebookin osalta päiväkodeissa käytetään avoimia ryhmiä, joita voivat seurata kaikki kiinnostuneet, eikä ryhmän jäsenyys näin ollen liity asiakkuuteen. Useilla päiväkodeilla on käytössä myös julkiset Instagram-tilit.

– Henkilökohtaiset keskustelut tapahtuvat yhä kasvotusten eli henkilökohtaisiin viesteihin emme käytä sosiaalista mediaa, Helsingin kasvatus- ja koulutus toimialan viestintäpäällikkö Essi Eranka kertoo.

Helsingissä päiväkodit toimittavat koteihin viikko- tai kuukausikirjeen, joka jaetaan paperisena tai sähköpostitse. Samaan tapaan toimivat monet muut kunnalliset päiväkodit, joissa somea ei käytetä henkilökohtaiseen viestintään.

Oulusta myönnetään, että päiväkodit ovat hankalassa tilanteessa, kun nykyiset tiukat salassapitosäädökset eivät kannusta somen käyttöön, mutta yhtä näppärää sähköistä tiedotuskanavaa ei tahdo löytyä.

– Ollaan huonossa tilanteessa. Esioppilailla on käytössä Wilma, mutta pienempien osalta virallista järjestelmää ei tällä hetkellä ole, Oulun kaupungin varhaiskasvatusjohtaja Ulla Rissanen kertoo.

Oulun kaupungin varhaiskasvatuksen someohjeistuksen mukaan päiväkodeilla ei ole omia Facebook-sivuja ja tiedotus tapahtuu päiväkodin kotisivulla.

Vanhemmat haluavat valokuvia ja videota

Rovaniemellä käytetään sähköistä tiedotus- ja viestintävälinettä Muksunettiä, mikä on koettu kömpelöksi sen vaatiman pankkitunnistautumisen takia. Kaupungissa selvitetään parhaillaan sosiaalisen median käyttöä päiväkotien viestinnässä ja ensi syksynä jokaiselle Rovaniemen päiväkodille avataan oma Facebook-ryhmä.

– Ilman muuta on painetta lisätä avoimuutta ja läpinäkyvyyttä ja sosiaalinen media on hyvä keino, koska asiakaskunta varhaiskasvatuksessa on juuri näitä nuoria aikuisia, jotka käyttävät sosiaalista mediaa ja eri viestintävälineitä, Rovaniemen kaupungin varhaiskasvatuksen tieto- ja viestintäteknologiavastaava Päivi Pihlaja sanoo.

Pankkitunnistautuminen (Muksunetissä) on koettu tietoturvallisuuden kannalta tärkeäksi, Rovaniemen kaupungin varhaiskasvatuksen tieto- ja viestintäteknologiavastaava Päivi Pihlaja sanoo.Maija-Liisa Juntti / Yle

Myös oululaiset ja helsinkiläiset päiväkotilasten vanhemmat haluaisivat käyttää sosiaalisen median kanavia viestinnässä päiväkotien kanssa.

– Vanhemmat haluavat enenevässä määrin hyödyntää sosiaalisen median kanavia vuorovaikutuksessa kouluihin ja varhaiskasvatukseen päin, Essi Eranka sanoo.

– Vanhemmat haluaisivat valokuvia ja videota, joista on tullut todella paljon toiveita, Ulla Rissanen Oulun kaupungilta kertoo.

Uusi varhaiskasvatuslaki höllentää some-linjauksia

Päiväkodeissa seurataan nyt tiiviisti uuden varhaiskasvatuslain valmistelua, joka toisi toteutuessaan joustavuutta digitaaliseen viestintään.

– Uudessa varhaiskasvatuksen lausunnolla olevassa lakiluonnoksessa on helpotusta varhaiskasvatuksen sähköisen viestinnän mahdollisuuksiin ja yhteistyön kehittämiseen myös perheiden näkökulmasta, kun päiväkotien ja koulujen viestinnän mahdollisuudet lähenevät toisiaan, Eranka kertoo.

Helsingissä on kehitteillä myös Oppijan palvelupolku- hanke, jonka tavoitteena on tarjota perheille ja eri-ikäisille oppijoille kaikki palvelut sähköisessä muodossa selkeästi ja yhdestä paikasta.

Lue myös: Päiväkoti jakaa lasten kuvia omalla Instagram-tilillä: Parhaat hetket eivät mene vanhemmilta ohi

Pyhäjärven pitkään jatkunut kaupunginjohtakiista päätökseen: käräjäoikeus sinetöi sovinnon ja Tita Rinnevaara saa muhkeat korvaukset

Mistä on kyse?
 • Tita Rinnevaara valittiin Pyhäjärven kaupunginjohtajaksi kahdeksan vuotta sitten.
 • Kaupunginjohtajan erottamista ryhdyttiin ajamaan seitsemän vuotta sitten.
 • Tita Rinnevaaran asemaan on liittynyt lukuisia kiistoja.
 • Ylivieska-Raahen käräjoikeus antoi perjantaina päätöksen, jonka mukaan Rinnevaara saa 80 000 euron korvaukset.

Pitkään jatkunut kiista Pyhäjärven entisen kaupunginjohtaja Tita Rinnevaaran asemasta on saatu päätökseen, kun Ylivieska-Raahen käräjäoikeus antoi kaupunginhallituksen jäsenten virka-aseman väärinkäytösepäilyjutusta kansliatuomion perjantaina.

Juttua oli tarkoitus käsitellä Ylivieska-Raahen käräjäoikeudessa tällä viikolla. Syyttäjä vaatii sakkorangaistuksia seitsemälle Pyhäjärven kaupungin luottamustehtävissä toimineelle ja kaupunginhallituksessa esittelijänä toimineelle henkilölle virka-aseman väärinkäyttämisestä.

Osapuolet päätyivät kuitenkin ennen rikosjutun pääkäsittelyä neuvotteluihin. Syyttäjä teki neuvottelujen jälkeen oman tuomioesityksensä.

Ylivieska-Raahen käräjäoikeudessa käsiteltiin Tita Rinnevaaran erottamiseen liittyviä asioita tiistaina Ylivieskassa.Paulus Markkula / Yle

Syytteessä olleet Pyhäjärven kaupunginhallituksessa toimineet henkilöt ja entinen kaupunginjohtaja Tita Rinnevaara sopivat Rinnevaaralle maksettavasta yhteensä 80 000 euron korvauksesta. Lisäksi Rinnevaara ilmoitti luopuvansa kaikista rangaistusvaatimuksista vastaajia kohtaan. Ylivieska-Raahen käräjäoikeus vahvisti perjantaina sovinnon heidän välilleen.

Ylivieska-Raahen käräjäoikeuden kansliatuomion mukaan asia jätetään sillensä seitsemän vastaajan osalta. Ylivieska-Raahen käräjäoikeus tuomitsi kuitenkin kaupunginhallituksen puheenjohtajana toimineelle Jukka Tikanmäelle virka-aseman väärinkäyttämisestä 50 päiväsakkoa, josta maksettavaa kertyy 2 950,00 euroa. Tikanmäki tunnusti syyttäjän tuomioesityksessä tarkoitetun rikoksen.

Tapauksessa lukuisia käänteitä

Tita Rinnevaara valittiin Pyhäjärven kaupunginjohtajaksi maaliskuussa 2010, mutta jo seuraavan vuoden kesäkuussa kaupungissa puuhattiin kaupunginjohtajan erottamista.

Asia sai uuden käänteen, kun Tita Rinnevaara valittiin Heinolan kaupunginjohtajaksi vuonna 2011. Ennen Heinolaan siirtymistään Rinnevaara ilmoitti Pyhäjärven kaupunginhallitukselle, että hän irtisanoutuu kaupunginjohtajan virasta. Kun asiaa käsiteltiin kaupunginhallituksessa, niin Rinnevaara peruuttikin irtisanomisilmoituksen. Asia käsiteltiin kaupunginhallituksessa virkavapausanomuksena. Rinnevaaralle myönnettiin reilun vuoden virkavapaus vuoden 2013 elokuun alkuun.

Kuohuntaa kahdessa kaupungissa

Kaupunginjohtajatilanne ei rauhoittunut, vaikka Rinnevaara siirtyi Pohjois-Pohjanmaalta Pyhäjärveltä Heinolan kaupunkiin Päijät-Hämeeseen. Hänen nimensä oli tapetilla molemmissa kaupungeissa vuoden 2013 kevättalvella.

Tita RInnevaara oli myös Heinolan kaupunginjohtajana.Hanna Lumme / Yle

Rinnevaara irtisanottiin Heinolan kaupungin johdosta keväällä 2013. Hän riitautti irtisanomisensa, ja sai myöhemmin irtisanomisestaan yli 120 000 euron korvauksen.

Heinolasta lähdön jälkeen Rinnevaara yritti palata Pyhäjärven johtoon virkavapautensa turvin, mutta hänen paluunsa estettiin.

Rinnevaara valitti Pyhäjärven ratkaisusta. Oulun hallinto-oikeus katsoi, että Rinnevaara ei ollut irtisanoutunut virastaan. Lisäksi hallinto-oikeus kumosi valtuuston päätöksen, jonka mukaan Rinnevaaran virkasuhde olisi loppunut.

Pyhäjärvellä oltiin hetken kuluttua jälleen uuden tilanteen edessä. Rinnevaaran tilalle tullut vt. kaupunginjohtaja ilmoitti, ettei hän jatka virassaan vuoden 2014 alussa. Vuoden viimeisenä päivänä Pyhäjärven kaupunginhallituksessa tehtiin päätös, että virkaa asetetaan hoitamaan joku muu kuin Tita Rinnevaara.

Oikeuskäsittelyistä mittavia laskuja

Rinnevaaran asiaa ei ole puitu ainoastaan käräjäoikeudessa, vaan sen useita käänteitä on käsitelty myös hallinto-oikeudessa. Vuoden 2014 alkuun mennessä kiistasta oli kertynyt vajaan 5 500 asukkaan kaupungille jo kymmenien tuhansien eurojen kulut.

Lisää maksettavaa Pohjois-Pohjanmaan eteläisessä osassa sijaitsevalle kaupungille lankesi vielä vuonna 2014, kun Ylivieska-Raahen käräjäoikeus langetti kaupungin maksettavaksi korvauksia Tita Rinnevaaran syrjinnästä.

Tita Rinnevaaran erottamiseen liittyviä asioita on puitu käräjäoikeuden lisäksi hallinto-oikeudessa.

Kiemuraisen jutun mutkat eivät silti olleet oienneet. Oikeuslaitos sai vielä lisääkin töitä, sillä Rinnevaara teki poliisille useita tutkintapyyntöjä. Ne johtivat syytteisiin, joiden käsittely päättyi lopulta sovintoneuvotteluihin ja nyt vahvistettuun tuomioon.

Juha Virranniemi Yle Oulun vastaavaksi tuottajaksi

Haukiputaalainen Juha Virranniemi, 39, on valittu Yle Oulun vastaavaksi tuottajaksi. Virranniemi aloitti tehtävässään 15. maaliskuuta.

Liiketalouden tradenomi Juha Virranniemi siirtyy vastaavan tuottajan tehtäviin markkinointipäällikön tehtävistä Suomen Retkitukku Oy:stä. Markkinoinnin parissa Virranniemi on työskennellyt viimeiset kolme vuotta.

Sitä ennen Virranniemi työskenteli kahdeksan vuotta päätoimittajana paikallislehti Rantapohjan päätoimittajana.

– Aluejournalismin hienous on siinä, että se mahdollistaa entistä henkilökohtaisemman tiedonvälityksen ja aidosti alueellisten asioiden käsittelemisen, Virranniemi toteaa.

Viranniemi muistuttaa, että mediakenttä ja median kulutustavat muuttuvat parhaillaan kovaa vauhtia.

– Siinä riittää haastetta, että pystymme tarjoamaan erilaisia sisältöjä sekä lennosta nopeasti että taustoittavia , rauhallisiin hetkiin suunnattuja sisältöjä.

Vastaava tuottaja johtaa Oulussa journalistista sisältösuunnittelua verkkoon, radioon ja televisioon.

Lounaalla syö itsensä helposti ähkyyn, mutta eväät voivat olla yksipuoliset – vertasimme einesevästä ja työpaikkalounasta

Mistä on kyse?
 • Vertasimme satunnaisesti valittua einesevästä ja lounasravintola-annosta.
 • Lounasravintola-annos osoittautui monipuolisemmaksi ja vähärasvaisemmaksi.
 • Houkutteleva seisova pöytä voi saada kuluttajan kuitenkin koostamaan annoskoon liian suureksi.
 • Lounaspaikkojen hinta voi ratkaista myös, tuleeko sittenkin valittua omat eväät.

Oululainen rakennustyömies Ilkka Hätälä astuu sisään työmaan taukokonttiin. On puolen tunnin mittaisen ruokatauon aika.

Evääksi Hätälä on valinnut voikana-einesannoksen. Sen jäähtyessä hän aukaisee mattoveitsellä pienen pähkinäpussin ja ripottelee niitä annoksen päälle.

Tällä eväällä ja pienillä välipaloilla Hätälä vakuuttaa pärjäävänsä läpi raskaan työpäivän.

– Energiaa pitää olla tarpeeksi, että jaksaa. Sen määrää minä lähinnä katselen annoksen ravintosisällöstä.

Ilkka Hätälälle maistuu evääksi eritoten kana ja nuudeli.Paulus Markkula / Yle

Hätälän valitsemassa 300 gramman voikana-eineksessä on energiaa 510 kilokaloria (kcal). Se vastaa 26 prosenttia aikuisen keskivertokäyttäjän saannin vertailuarvosta, joka on 2000 kilokaloria päivässä.

Erityisesti eväitä syövät miehet unohtavat kasvikset

Laillistetun ravitsemusterapeutti Emilia Leinosen mukaan Hätälän valmisateria pähkinöineen on energian puolesta hieman niukka rakennustyömiehelle. Leinonen kuitenkin muistuttaa, että suurin merkitys on kokonaisuudella – eli sillä, mitä ja minkä verran päivän aikana tulee kokonaisuudessaan syötyä.

Hänen silmäänsä pistää tyydyttyneen eli niin sanotun kovan rasvan osuus. Tätä rasvaa on voikana-annoksessa 12 grammaa. Leinosen laskelmien mukaan se on noin puolet kovan rasvan päivittäisestä enimmäissuosituksesta, jos energiatarpeena on 2000 kcal.

– Pähkinät ovat hyvä lisä, sillä ne sisältävät pehmeää rasvaa ja kuituja. Näitä molempia on pelkässä valmisateriassa aika niukasti, hän lisää.

Iltapäivällä voi iskeä väsy, jos syö tosi runsaasti. Susanna Raulio

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan kovat rasvat lisäävät veren kolesterolipitoisuutta, ja ne tulisikin mahdollisuuksien mukaan korvata pehmeillä rasvoilla (THL).

Leinonen kehottaakin myös raskaan työn tekijää keskittymään kilokalorien sijaan ennen kaikkea ruoan monipuolisuuteen. Hätälän annos jää pähkinälisukkeesta huolimatta hieman yksipuoliseksi.

– Kasvislisuke jää puuttumaan. Omien asiakkaitteni perusteella voin todeta, että kasvisten ja tuoresalaatin määrä voi jäädä erityisesti miehillä lounaseväitä koostaessa pieneksi, Leinonen toteaa.

Silakkapihvit veivät voiton

Allekirjoittanut astuu Oulun keskustassa sijaitsevaan lounasravintolaan. Tarjolla on silakkapihvejä lisukkeiden kera.

Lautaselle valikoituu yksi pihvi, kolme isoa perunaa sekä reilusti tuoresalaattia. Laillistettu ravitsemusterapeutti Emilia Leinonen kehuu annosta monipuoliseksi.

– Kalassa on myös kovien rasvojen sijaan reilusti enemmän pehmeitä rasvoja, mikä on hyvä asia.

Kala on mainio valinta lounaan pääkomponentiksi, sillä se sisältää suhteessa paljon niin sanottuja pehmeitä rasvoja.Paulus Markkula / Yle

Silakkapihvin energiamäärä 100 grammaa kohden on noin 205 kcal, tyydyttynyttä rasvaa on vain 1,5 grammaa. Yhden silakka-annoksen kooksi keittiö on laskenut 130 grammaa. Aterian muiden osien ravintosisältöjä ei tässä selvityksessä tunneta.

Näin ollen silakkapihviannos oli monipuolisuudessaan ja kovissa rasvoissa mitattuna edellä voikana-eineslounasta terveellisempi vaihtoehto.

Monipuolisuudessa piilee kuitenkin riski. Seisova pöytä lukuisine vaihtoehtoineen voi saada lounastajan lappamaan lautaselle liian paljon ruokaa. Näin kävi myös minulle. Söin itseni ähkyyn.

Kaikilla ei ole mahdollisuutta lounasravintolaan

THL:n erikoistutkija Susanna Raulion mukaan liian runsas syöminen seisovan pöydän lounasravintoloissa on todettu tutkimuksissakin: kun ruokaa on paljon ja se on herkullisesti esillä, annoskoot kasvavat.

– Tämä voi heijastua painonhallintaongelmiin ja vaikeuttaa työpäivän loppuun saattamista. Iltapäivällä voi iskeä väsy, jos syö tosi runsaasti, Raulio toteaa.

Ja toinen asia on se, että siellä (lounasravintolassa) tulisi syötyä liian paljon. Koko rahan edestä! Ilkka Hätälä

Muuta pahaa sanottavaa Raulio ei juurikaan monipuolisesta työlounaan kattauksesta keksi. Etenkin henkilöstöravintoloissa lounastavien ruokavalinnat ovat lähempänä ravitsemussuosituksia (Evira), kuin muualla lounastavilla, hän muistuttaa.

Sen sijaan Raulio kokee suureksi haasteeksi sen, ettei henkilöstöravintoloita ole kaikkien saatavilla. Mahdollisuus käydä henkilöstöravintolassa jakaantuu hänen mukaansa epätasaisesti Suomessa.

– Korkeassa sosioekonomisessa asemassa olevat tekevät työtä matalammassa asemassa olevia useammin työpaikoissa, jotka tarjoavat mahdollisuuden henkilöstölounaaseen.

Tavat ja asenteet lounastamisen taustalla

THL:n erikoistutkija Susanna Raulion mukaan henkilöstölounailla käynti ei kuitenkaan ole pelkästään varallisuuskysymys, vaikka hinta onkin hänen mielestään tärkeä valintakriteeri lounaspaikkaa etsiessä.

– Työpaikkalounaat ovat enemmän kiinni työntekemisen tavoista sekä asenteesta. Eli onko työpäivään budjetoitu sellaiset puoli tuntia aikaa kiireettömälle lounastauolle. Jos on, silloin tykätään käydä lounaalla.

THL:n Susanna Raulion ja laillistetun ravitsemusterapeutti Emilia Leinosen mukaan vanha kunnon lautasmalli toimii edelleen. Siinä noin puolet lautasesta koostuu kasviksista, yksi neljäs osa proteiinista, loput hiilihydraattilisukkeesta.Valtion ravitsemusneuvottelukunta.

Rakennustyömies Ilkka Hätälälle juuri hinta on kuitenkin kynnys, joka saa hänet valitsemaan lounasravintolan antimien sijaan eväät.

– Ja toinen asia on se, että siellä (lounasravintolassa) tulisi syötyä liian paljon. Koko rahan edestä!

Monet koulut rajoittavat kasvisruoan saantia – se tarjotaan usein "tiskin alta"

Mistä on kyse?
 • Kouluruokasuositusten mukaan kasvisruoka tulisi olla kouluissa toisena ruokavaihtoehtona.
 • Monissa kouluissa kasvisruoka on edelleen erityisruokavalio, eli sitä saa ottaa silloin kun on ilmoittautunut erikseen kasvissyöjäksi.
 • Ravitsemussuosituksissa kehotetaan välttämäät liiallista punaisen lihan syöntiä. Lihavalmisteita ja punaista lihaa ei tulisi käyttää enempää kuin 500 g viikossa

Uudessa kouluruokasuosituksessa suositellaan (Valtion ravitsemusneuvottelukunta, pdf), että kasvisruoka olisi kaikissa kouluissa toinen ruokavaihtoehto. Näin ei kuitenkaan kaikkialla ole, vaan kasvisruoka on erityisruokavalio. Tällöin kasvisruokaa saa ottaa silloin, jos oppilas on ilmoittanut etukäteen olevansa kasvissyöjä.

Yksi tällaisista kouluista on oululainen Kastellin monitoimitalo, jossa opiskelee ala- ja yläkoululaisia sekä lukiolaisia. Lounaita tarjoillaan monitoimitalossa päivittäin noin 1850 kappaletta.

Kastellin monitoimitalossa kasvisruokaa syö päivittäin noin 60-70 ihmistä.Timo Nykyri / Yle

Lukiolainen Miska Törmänen kertoo, että söisi kasvisruokaa varmasti useammin, jos se olisi toisena vaihtoehtona.

– Tänäänkin olisin mielelläni ottanut kasviruokaa. Se näytti tosi hyvältä.

Törmänen kertoo syövänsä kasvisruokaa ylipäätään melko harvoin, noin kerran viikossa. Samoilla linjoilla ovat myös hänen opiskelukaverinsa Anni Lakso ja Valtteri Råman.

Koulussa kasvisruokaa ei tule syötyä, koska siitä olisi pitänyt ilmoittaa jo lukuvuoden alussa erikseen. Vapaa-ajallakaan kasvisruoka ei kuulu ruokavalioon.

– En syö kasvisruokaa oikeastaan koskaan, koska se täytyy ilmoittaa erikseen, Lakso kertoo.

– Olen ihan täysipäiväinen lihansyöjä, Råman naurahtaa.

Kastellin monitoimitaloa lukuun ottamatta kaikissa muissa Oulun peruskouluissa kasvisruoka on toisena vaihtoehtona päivittäin.

Kasvisruoka säästäisi terveydenhoitomenoissa

Ravitsemussuositusten mukaan (Evira) punaisen lihan liiallista syöntiä pitäisi välttää. Suositusten mukaan lihavalmisteita ja punaista lihaa ei tulisi käyttää enempää kuin 500 g viikossa. Se, että kaikissa kouluissa kasvisruoka ei ole automaattisesti saatavilla, ei sinällään tue näitä suosituksia.

Ravitsemustieteen dosentti Maijaliisa Erkkolan mielestä on valitettavaa, että kaikissa kunnissa kasvisruoka ei ole toisena ruokavaihtoehtona. Erkkolan mukaan syynä siihen ei useimmiten ole raha, vaan pikemminkin tietämys ja asenne.

– Tulevien sukupolvien terveyttä rakennetaan hyvin paljon koulujen ja päiväkotien ruokailussa. Tieteessä on näytetty todella vahvasti, että kasvispainotteinen ruokavalio edistää terveyttä ja suojaa esimerkiksi ylipainolta.

Kouluruokaa ei osata arvostaa. Maijaliisa Erkkola

Erkkolan mielestä päättäjien tulisi vahvemmin ymmärtää kasvisten syömisen vaikutukset terveyteen ja tärkeää olisi myös nähdä kouluruokailu yhtenä kunnan tärkeimmistä terveyden edistämisen toimenpiteistä.

– Kasvispainotteisen ruokavalion edistäminen kunnissa säästäisi varmasti pitkällä aikavälillä terveydenhoitomenoissa.

"Ei siellä ketään käydä sormille räpsimässä"

Se, miksi Kastellin monitoimitalolla pitää ilmoittautua erikseen kasvissyöjäksi, johtuu ISS palvelupäällikkö Jaana Akkasen mukaan siitä, että he haluavat tietää kuinka paljon kasvisruokaa täytyy tilata, jottei ruokaa menisi roskiin.

Kasvisruoan menekki vaihtelee monitoimitalossa 50:stä sataan päivässä. Akkanen kertoo, että kasvisruokaa ottavat välillä nekin, jotka eivät ole kasvisruokailijoiksi ilmoittautuneet.

– Ei siellä ketään käydä sormille räpsimässä.

Liharuoka on edelleen lasten suosikkiruokaa. Kasvisruoista kasvispihvit ja gratiinityyppiset ruoat maistuvat parhaiten.Timo Nykyri / Yle

Akkanen kertoo, että liharuoat maistuvat lapsille edelleen parhaiten, mutta kasvisruoan syönti saattaisi lisääntyä, jos se olisi kaikille toisena vaihtoehtona.

– Ainakin sellaisina päivinä, kun toinen vaihtoehto ei ole niin mieleinen.

Kasvisruoka ei ole erityisruokavalio

Esimerkiksi Helsingissä kasvisruoka on ollut kouluissa toisena ruokavaihtoehtona jo melkein kymmenen vuotta. Ravitsemustieteen dosentti Maijaliisa Erkkola kertoo, että kasvisruokaan on suhtauduttu myönteisemmin, kun se on toisena vaihtoehtona, eikä esimerkiksi erillinen kasvisruokapäivä.

– Emme missään nimessä halua, että kasvisruokaa korostettaisiin erityisruokavaliona. Vaan, että kaikki siirtyisivät kohti kasvispainotteisempaa ruokavaliota.

Kuusi suurinta kaupunkia

Helsinki, Espoo ja Vantaa

 • Kasvisruoka on toinen vaihtoehto joka päivä.

Tampere

 • Kasvisruoka on erityisruokavalio.

Oulu

 • Valtaosassa kouluista kasvisruoka on toinen vaihtoehto joka päivä.

Turku

 • Kasvisruoka on toinen vaihtoehto yläkouluissa, lukioissa ja ammattiopistoissa. Alakouluissa kasvisruoalle ei ole tilaa.

Hänen mukaansa lapset eivät usein edes huomaa, että nyt on tarjolla vain kasvisruokaa. Ennakkoluulot heräävät usein silloin, kun asiasta aletaan puhumaan korostetusti.

– Esimerkiksi lasten ja nuorten suosima puuropäivä on periaatteessa kasvisruokapäivä. Osalle asian tekeminen tietoiseksi on aiheuttanut vastustusta.

Myös vanhemmat ovat Erkkolan mukaan olleet huolissaan siitä, saavatko lapset riittävästi ravinteita kasvisruoasta. Etenkin proteiinin riittävä saanti on herättänyt huolta.

– Usein ne ovat vähän aiheettomiakin huolia, joille ei ole tutkimusten mukaan perusteita. Suomessa ei proteiinin puutetta lapsilla ja nuorilla juurikaan ole.

Vapaus valita on tärkeää

Kouluruokailulla on myös yhteiskunnallinen merkitys, se tasoittaa lasten ja nuorten perhetaustoista syntyviä eroja ravitsemuksessa. Joillekin lapsille kouluruoka saattaa olla päivän ainoa lämmin ateria (Iltalehti).

Kouluruoan tulisi Erkkolan mukaan kattaa noin yksi kolmasosa lapsen päivittäisen energian ja ravintoaineiden tarpeista. Kouluruokaa koskevissa tutkimuksissa on käynyt ilmi, että usein yläkouluiässä kouluateriasta jätetään osia tai jopa koko ateria syömättä.

– Kouluruokaa ei osata arvostaa. Meillä on vähän sosiaalistunut perinne, että kerrotaan kamalia kouluruokamuistoja seuraaville sukupolville. Vanhempien pitäisi kertoa myös hyviä muistoja ja puhua yleensäkin positiiviseen sävyyn kouluruoasta.

Kouluruoan tulisi kattaa noin yksi kolmasosa lapsen päivittäisestä energian ja ravintoaineiden tarpeesta. Etenkin yläkouluikäiset jättävät usein kouluateriasta osia tai koko ruoan syömättä.Yle

Koulun rooli lasten ruokailutottumusten kehittämisessä ja ylläpitämisestä on ollut Oulun Serviisin palvelutuotantopäällikkö Pauliina Värtön mukaan suurena syynä siihen, että Oulussa kasvisruoka on ollut kaikissa peruskouluissa toisena vaihtoehtona jo yli kymmenen vuotta.

– Sen lisäksi noin kerran kuukaudessa kouluissa on pelkästään kasvisruokaa tarjolla. Tänä vuonna tavoittelemme, että myös vegaaniruoka olisi vaihtoehtona.

Värtön mielestä on tärkeää antaa lapsille vapaus valita lounas kasvisruoan ja sekaruoan väliltä joka päivä. Oulun kouluissa noin 10–15 prosenttia syö kasvisruokaa päivittäin.

– Kasvisruoka on ehkä osaltaan vaikuttanut siihen, että meillä erityisruokavalioiden määrä ei ole kasvanut, toisin kuin monissa muissa kouluissa. Kun on vaihtoehtoja, niin erityisruokaa ei tarvitse tilata.

Kasvisruoalle ei ole tilaa

Helsingin lisäksi Vantaalla ja Espoossa kasvisruoka on päivittäin toinen ruokavaihtoehto.

Tampereella kasvisruoka on erityisruokavalio eli sitä saa ottaa silloin, kun siitä on erikseen ilmoittanut koululle. Turussa kasvisruoka on toisena vaihtoehtona yläkouluissa, lukioissa ja ammattiopistoissa. Alakouluissa ei, koska linjastoilla ei ole tilaa toiselle ruokavaihtoehdolle.

Turun kouluruoasta vastaavan Arkean palvelujohtaja Paula Juvonen kertoo, että kasvisruoka tulee myös alakouluihin toiseksi vaihtoehdoksi, kunhan ruokalinjastot saadaan pidemmiksi.

– Alakouluissa kyllä on kasviruokavaihtoehto, mutta se tarjoillaan tiskin alta, koska linjastolla ei ole tilaa. Kasvisruoka ei siis ole kaikille saatavilla, mutta jokainen sen pyytäessään saa.

Kahteen vaihtoehtoon ei välttämättä olisi varaa. Virpi Uski

Tampereen kunnallisten koulujen ruoasta vastaa pääosin Voimia. Kasvisruoka on edelleen Tampereella erityisruokavalio. Se johtuu Voimian ravitsemussuunnitelija Virpi Uskin mukaan ainakin osittain historiasta.

Lihaa sisältävä ruoka on ollut perusruoka jo kauan ja se on ollut koululaisten keskuudessa suositumpaa kuin kasvisruoka. Uski epäilee, että kasvisruoan tarjonnan puute on vaikuttanut sen suosion vähyyteen.

– Mutta tilanne on selkeästi muuttumassa niin kasvisruoan suosion lisääntymisen kuin tarjonnan monipuolistumisen myötä.

Asiaan vaikuttaa myös raha.

– Ruokaan on tehty määrärahat ja kahteen vaihtoehtoon ei välttämättä olisi varaa.

Myös Tampereen kouluissa tilanpuute vaikuttaa kasvisruoan tarjoiluun.

– Jos nyt päätettäisiin, että kaikkiin kouluihin tulisi kasvisvaihtoehto, ensimmäisiä kysymyksiä olisi varmaan se, että mihin ruoka laitetaan tarjolle, kun linjastossa ei ole tarpeeksi tilaa.

Kyläkoulua ei tarvitse enää edes lakkauttaa – kouluista voidaan luopua kaikessa hiljaisuudessa

Mistä on kyse?
 • Oulu suunnittelee kyläkouluista luopumista osana kouluverkkoselvitystä.
 • Kyläkoulut on jo yhdistetty osaksi isompia yksiköitä, joten niistä ei tarvitse tehdä enää lakkauttamispäätöstä.
 • Kyläkouluista luopumista perustellaan lapsiluvun kääntymisellä laskuun osassa kaupunkia.
 • Kylille koulujen loppuminen on kova isku.

Pieni maalaiskoulu vanhoine piharakennuksineen on idyllinen ja yhä harvinaisemmaksi käyvä näky. Jopa runsaslapsisessa Oulussa joudutaan pohtimaan kyläkoulujen tulevaisuutta. Vaikka lapsimäärä yhä kasvaa, perheet eivät välttämättä asu siellä missä koulut sijaitsevat. Osana palveluverkkoselvitystä (Oulun kaupunki) on nostettu esille viiden kyläkoulun lakkauttaminen.

Koulujen lakkauttaminen on kunnissa monesti vaikea asia. Omien kylien valtuutettujen odotetaan puolustavan kyläkouluja, sillä ne ovat kylien elinvoimaisuuden kannalta merkittävä tekijä.

Haukiputaan Keiskan kylälläkin koulun mahdollinen lakkauttaminen koetaan uhkana, joka syö alueen vetovoimaisuutta.

Keiskan koulu on myös kyläläisten tärkeä harrastuspaikka.Timo Nykyri / Yle Koulun yhdistäminen oli käytännössä lakkautuspäätös

Keiskan lisäksi Oulussa lakkautusuhan alla ovat Ylikylän, Tirinkylän, Jokikylän ja Kuivasojan koulut. Ne kaikki ovat isompien koulujen sivupisteitä.

Periaatteessa näistä kouluista luopuminen on helppoa, sillä niistä ei tarvitse enää tehdä lakkauttamispäätöstä. Voidaan puhua oppilaiden tiivistämisestä pääkoululle, kertoo Oulun kaupungin sivistysjohtaja Mika Penttilä.

– Ollaan mietitty pienistä kouluista luopumista, kun sivukoulujen lapset alkavat mahtua pääkoululle tai muualle alueen kouluihin syntyy tilaa.

Opetushallituksen erityisasiantuntija Timo Kumpulainen vahvistaa sähköpostitse, että varsinainen päätös koulujen tilanteesta on tehty aikanaan yhdistämispäätöksen myötä, vaikkakin toiminta yhdistetyssä koulurakennuksessa on kuitenkin jatkunut.

Oulussakaan kuntapäättäjien ei tarvitse enää päättää kyläkoulujen lakkauttamisesta, vaan ne ovat osa isoa palveluverkkouudistusta. Pikkukoulu voidaan siis sulkea kaikessa hiljaisuudessa, kun siitä on tehty aiemmin isomman koulun sivutoimipiste.

Oppilasmäärä kääntyy laskuun

Keiskan koululaisten vanhemmille lakkauttamisuhka on tullut yllätyksenä. Jonna Hanni kertoo, että heidän perheessään samaa koulua on käyty jo neljässä sukupolvessa.

– Tuntuisi pahalta, jos perinteistä koulua ei tulevaisuudessa enää olisi.

Jonna Hannin 80-vuotias isoäiti on käynyt Keiskan koulua, samoin hänen isänsä.Timo Nykyri / Yle

Hannin Juho-poika käy Keiskan koulun toista luokkaa. Oppilaita luokalla on 16. Se on vähemmän kuin Jonna Hannin kouluaikana.

Sivistysjohtaja Mika Penttilän mukaan Oulussakin joudutaan katsomaan tulevaisuuteen. Osassa kaupunkia lapsimäärä kääntyy vääjäämättä laskuun. Näin odotetaan käyvän myös Haukiputaan ja Kiimingin suunnalla.

70 oppilaan pikkukoulusta tuhannen oppilaan jättiin

Susanna Lämsän sylissä jokeltelee poikavauva, joka olisi tuleva Keiskan koulun oppilas. Koulumatkan pidentyminen kilometristä kolmeen huolettaa Lämsää.

– Tämä koulu on ihana, kun se on lähellä ja turvallisen matkan päässä. Toinen koulu sijaitsee pitkän matkan päässä ja reitti, mitä pitäisi kulkea, on aika hurja.

Vanhempia huolettaa esimerkiksi joen ylitys, puuttuvat kevyen liikenteen väylät ja Haukiputaan putkan osuminen koulureitin varrelle.

Valtaosa Keiskan koulun noin 70 oppilaasta asuu kilometrin säteellä koulusta. Tulevaisuudessa koulua käytäisiin Haukiputaan pääkoululla, jossa oppilaita on noin tuhat.

Suuntaus pienistä kyläkouluista suuriin yksiköihin on ollut Pohjois-Pohjanmaalla vahva. Opetushallituksen tilaston mukaan alueella sijaitseekin iso osa Suomen suurimmista kouluista, joihin myös Haukiputaan koulu lukeutuu.

Kittilän virkarikossyytteet tulivat julki – syyttäjä vaatii ehdollista vankeutta

Lapin käräjäoikeus on alkanut valmistella laajaa oikeudenkäyntiä, jossa käsitellään Kittilän kuntapäättäjille asetettuja syytteitä. Ensimmäisenä valmistelupäivänä paikalla oli neljä syytettyä avustajineen. Valmisteluistunnot jatkuvat torstaihin asti.

Syyskuussa alkava varsinainen oikeudenkäynti on Suomen kuntahistoriassa poikkeuksellisen laaja. Syytettyjen penkillä on 11 henkilöä, jotka istuvat yhä kunnanvaltuustossa, sekä 17 viime vaalikaudella kuntapäättäjänä toiminutta henkilöä.

Syyskuun 11. päivä alkavassa oikeudenkäynnissä kaikkia vastaajia kuullaan kerran, noin kolmen vastaajan päivävauhdilla. Istuntosaliksi on varattu aluehallintoviraston juhlasali kahdeksaksi viikoksi. Juttua istuu kolme tuomaria.

Julki tuli vasta syyttäjän versio

Syytteet törkeästä virka-aseman väärinkäytöstä koskevat viime valtuustokautta. Ne liittyvät siihen, miten kunnanjohtaja Anna Mäkelän irtisanomisesta päätettiin ja miten päätöstä valmisteltiin.

Oulun syyttäjänviraston kihlakunnansyyttäjät Katri Junnikkala-Heikkinen ja Sari Anttonen nostivat syytteet lokakuussa. Niitä on kolme erilaista, ja osa syytetyistä on saanut useamman syytteen.

Nyt julki ovat tulleet vain syyttäjän vaatimukset. Syytettyjen vastineet tulevat julki vasta syyskuussa, kun varsinainen oikeudenkäynti alkaa.

Kaikki julkisuudessa asiasta puhuneet syytetyt ovat kiistäneet syytteet alusta alkaen. Kukaan ei myöskään tarttunut syyttäjän tarjoamaan tunnustamismenettelyyn.

1. Törkeä virka-aseman väärinkäyttäminen

Syyttäjä vaatii rangaistusta 28 kittiläläiselle kuntapäättäjälle törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä. Lisäksi yksi henkilö saa syytteen myös avunannosta törkeään virka-aseman väärinkäyttämiseen.

Syyttäjä vaatii rangaistukseksi 27 henkilölle ehdollista vankeutta ja yhdelle syytetylle sakkoja. Syyttäjän mukaan he ovat tahallaan aiheuttaneet haittaa tai vahinkoa kunnanjohtaja Anna Mäkelälle ja Kittilän kunnalle sekä rikkoneet virkavelvollisuutensa käyttäessään julkista valtaa Mäkelän irtisanomista koskevan päätöksen täytäntöönpanossa.

Rikos on tehty erityisen suunnitelmallisesti jatkamalla lainvastaista menettelyä lukuisista huomautuksista huolimatta ja häikäilemättömästi kostona Anna Mäkelän virkatoimen johdosta. Syyttäjä Kittilän hallintosotkujen taustalla on pitkä sarja tapahtumia
 • Joulukuussa 2013 Levi Ski Resort sekä sen omistajat Levin matkailukeskus Oy ja Kittilän kunta tekevät poliisille tutkintapyynnön Levi Ski Resortin toimitusjohtajasta Jouni Palosaaresta. Tutkintapyynnön tekijät syyttävät Palosaarta siitä, että hän olisi vuotanut tietoja yhdelle kilpailijalle miljoonien eurojen arvoisen hissihankkeen tarjouskilpailusta Levillä. Levi Ski Resortin hallitus siirtää Jouni Palosaaren toiseen tehtävään.
 • Tammikuussa 2014 Kittilän kunnanhallitus antaa asiasta moitteet kunnanjohtaja Anna Mäkelälle.
 • Maaliskuussa 2014 Levi Ski Resortin yhtiökokouksessa kunnan edustajat erottavat koko hallituksen ja nimeävät uusiksi jäseniksi kittiläläisiä kuntapäättäjiä. Levin hissiyhtiön uusi hallitus kutsuu Jouni Palosaaren takaisin toimitusjohtajaksi ja peruu kaikki Palosaareen kohdistuvat tutkintapyynnöt ja vaatimukset.
 • Huhtikuussa 2014 Lapin poliisilaitoksen mukaan hissikauppajutussa ei ole näyttöä petoksen yrityksestä eikä lahjuksen ottamisesta elinkeinotoiminnassa. Kihlakunnansyyttäjä Petteri Perälä jättää syytteen nostamatta, koska syyttäjällä ei ole tässä tapauksessa syyteoikeutta.
 • Toukokuussa 2014 Kittilän kunta asettaa toimikunnan valmistelemaan kunnanjohtaja Anna Mäkelän erottamista. Syksyllä pitkän prosessin päätteeksi valtuusto erottaa Mäkelän, ja alkaa kiista siitä, onko erottaminen tehty laillisesti.
 • Elokuussa 2014 apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalske määrää, että esitutkintaa jatketaan Levin hissikaupoista.
 • Marraskuussa 2014 Kittilän kunnanhallitus kieltäytyy käsittelemästä kunnanjohtaja Anna Mäkelän irtisanomisen laillisuusvalvontaa. Valtuuston lainvastaiseen päätökseen yrittää kiinnittää huomiota hallintojohtaja Esa Mäkinen, joka toimii Kittilän vt. kunnanjohtajana.
 • Tammikuussa 2015 Kittilän kunnanhallitus kieltäytyy uudelleen käsittelemästä Mäkisen esitystä Mäkelän irtisanomisen laillisuusvalvonnasta.
 • Maaliskuussa 2015 Kittilän kunnanvaltuusto valitsee vt. kunnanjohtajaksi Kolarin kunnanjohtajan Kyösti Tornbergin.
 • Helmikuussa 2016 Pohjois-Suomen hallinto-oikeus kumoaa Kittilän kunnanvaltuuston päätöksen kunnanjohtaja Anna Mäkelän irtisanomisesta. Kittilän kunta perustaa toimikunnan hieromaan sopua laittomasti erotetun kunnanjohtajan Anna Mäkelä kanssa.
 • Maaliskuussa 2016 Valtio aloittaa ns. Lex Kittilän valmistelun.
 • Kesäkuussa 2016 Korkein hallinto-oikeus kumoaa kunnanjohtaja Anna Mäkelän irtisanomisen laittomana. Kunta saa valmiiksi sovintosopimuksen, jonka mukaan kunta maksaa Mäkelälle noin 135 000 euroa. Rahat saadakseen Mäkelän on irtisanouduttava virastaan.
 • Joulukuussa 2016 Kittilän kunnan ja kunnanjohtaja Anna Mäkelän välinen sovintosopimus joudutaan käsittelemään Kittilän kunnanvaltuustossa uudelleen. Hinta Kittilän kunnalle on noussut yli 140 000 euroon.
 • Huhtikuussa 2017 Kittilän kunnanvaltuusto valitsee vt. kunnanjohtajaksi Timo Kurulan (kesk.), jota poliisi epäilee mm. virka-aseman väärinkäytöstä.
 • Kesäkuussa 2017 Kittilän kunnanvaltuustoon valitaan 11 rikoksista epäiltyä valtuutettua. Heistä viisi valitaan kunnanhallitukseen, eli epäillyillä on enemmistö 9-jäsenisessä hallituksessa.
 • Lokakuussa 2017 27 kuntapäättäjää saa syytteen mm. törkeästä luottamusaseman väärinkäyttämisestä. Valtio vaatii syytettyjä pois luottamustehtävistä. Kittilän kunnanvaltuusto päättää, että syytetyt luottamushenkilöt saavat jatkaa muutoin kuin niissä asioissa, jotka liittyvät syytteisiin. Valtiovarainministeriö ilmoittaa, että se aikoo turvautua Lex Kittilään. Vt. kunnanjohtaja Timo Kurula jää lomalle ja virkavapaalle loppuvuodeksi. Kittilän kunnanvaltuusto päättää, että rikossyytteen saaneet kuntapäättäjät voivat jatkaa luottamustoimissaan.
 • Joulukuussa 2017 Kittilän kunnanvaltuusto valitsee Sanna Ylinamman vs. kunnanjohtajaksi vuodeksi 2018. Jouni Palosaari saa syytteen luottamusaseman väärinkäytöstä. Kolme kuntapäättäjää saa syytteen mm. ns. Eilavaaran ensimmäisen laskun maksuun liittyvästä törkeän petoksen yrityksestä. Poliisi vahvistaa, että se tutkii uusia virkarikosepäilyjä, jotka koskevat kevään aikana ja sen jälkeen tapahtuneita päätöksiä, mm. Timo Kurulan valintaa vs. kunnanjohtajaksi huhtikuussa. Kittilän entinen vt. kunnanjohtaja Kyösti Tornberg saa syytteen virkarikoksesta.
 • Tammikuussa 2018 "Lex Kittilän" mukainen selvitysryhmä aloittaa työnsä. Sanna Ylinamman valinnasta vs. kunnanjohtajaksi valitetaan hallinto-oikeuteen.
 • Helmikuussa 2018 Selvitysryhmä esittää, että Kittilän kunnan tulee pidättää syytteessä olevat luottamushenkilöt luottamustoimistaan.
 • Maaliskuussa 2018 Lapin käräjäoikeus linjaa, että syyttäjällä on oikeus nostaa syyte Jouni Palosaarta vastaan luottamusaseman väärinkäyttämisestä. Levi Ski Resort -yhtiön hallitukseen valitaan kunnan edustajat ilman kunnanhallituksen päätöstä asiasta. Viime vaalikautta koskevan laajan virka- ja työrikosoikeudenkäynnin valmisteluistunto pidetään Rovaniemellä, ja syytteiden perustelut tulevat julki. Anna Mäkelä on yhä Kittilän kunnanjohtaja, sillä sovintosopimuksesta tehty valitus on edelleen hallinto-oikeuden käsittelyssä.

Syyttäjän mukaan virka-aseman väärinkäyttöä on pidettävä törkeänä, koska vastaajat ovat pyrkineet aiheuttamaan erityisen tuntuvaa haittaa tai vahinkoa. Lisäksi rikos on tehty erityisen suunnitelmallisesti jatkamalla lainvastaista menettelyä lukuisista huomautuksista huolimatta ja häikäilemättömästi kostona Anna Mäkelän virkatoimen johdosta.

– Rikosta on myös kokonaisuutena arvostellen pidettävä törkeänä.

2. Työturvallisuusrikos, työsyrjintä ja luottamusaseman väärinkäyttäminen

Syyttäjä vaatii rangaistusta kunnanjohtaja Anna Mäkelän epäasiallisesta kohtelusta 14 henkilölle, muun muassa entiselle vs. kunnanjohtajalle Timo Kurulalle (kesk.) sekä kunnanhallituksen nykyiselle varapuheenjohtajalle Tarmo Saloselle (ps./sit.).

Syyttäjän mukaan syytetyt ovat painostaneet kunnanjohtaja Anna Mäkelää ja määränneet häntä vetämään pois Jouni Palosaaresta tehty tutkintapyyntö. Mäkelää on myös kehotettu anteeksipyytämiseen ja eroamiseen, ja häntä on uhattu tutkintapyynnön tekemisellä.

Syytetyt ovat syyttäjän mukaan myös estäneet Mäkelän työskentelyä ja pyrkineet hankaloittamaan sitä.

3. Virka-aseman väärinkäyttäminen

Syyttäjä vaatii myös sakkorangaistusta kahdeksalle henkilölle virka-aseman väärinkäyttämisestä tai vaihtoehtoisesti virkavelvollisuuden rikkomisesta. Syyttäjän mukaan syytetyt peruivat Oy Levi Ski Resort Ltd:n toimitusjohtajasta Jouni Palosaaresta tehdyn tutkintapyynnön ja antoivat yhtiökokousedustajille kehotuksen kutsua Palosaari jatkamaan yhtiön toimitusjohtajana.

Lisätty kuvailua istuntopäivästä jutun alkuun klo 15:58.

Tiesitkö, että aivan tavallisiakin kodin puhdistusaineita on saatettu testata eläimillä – täysin eläinkokeettomia on hyvin vaikea löytää

Mistä on kyse?
 • Yle selvitti, kuinka moni nelihenkisen perheen kosmetiikka ja kodin kemikaaleista on varmasti eläimillä testaamaton.
 • EU:ssa kaikenlaiset kosmetiikan eläinkokeet kiellettiin vuonna 2013. Kuitenkin erilaisia kodin kemikaalien ainesosia saa testata myös Euroopassa.
 • EU:n ulkopuolella kosmetiikkaa testataan vielä eläimillä. Esimerkiksi Kiinassa eläinkokeet kosmetiikalle ovat pakollisia.
 • Eläinkokeet voivat tuottaa eläimelle pitkittinyttä kärsimystä ja johtaa lopulta kuolemaan.
 • Eläinkokeisiin voi vaikuttaa esimerkiksi suosimalla sertifoituja tuotteita ja tietoa levittämällä.

Nelihenkisen Tuohimaan perheen kaapeista ja laatikoista löytyy monenmoista purnukkaa ja pulloa.

Perheen äiti Päivi Tuohimaa latoo kosmetiikkaa ja erilaisia kodinpuhdistusaineita ulos laatikoista ja arvelee, että suurin osa niistä on mahdollisesti eläimillä testattuja.

– Ajatus kauhistuttaa. En ole ollut kauhean valveutunut tässä asiassa.

Monet kodeistamme löytyvät kosmetiikan ja kodin kemikaalien ainesosat on testattu jossain vaiheessa eläimillä. Valmiiden kosmetiikkatuotteiden testaaminen eläimillä kiellettiin Euroopan unionissa vuonna 2004. Myöskään uusia kosmetiikan raaka-aineita ei ole saanut testata vuoden 2009 jälkeen. EU:ssa kaikenlaiset kosmetiikan eläinkokeet kiellettiin vuonna 2013.

Kodin kemikaaleissa tilanne on kuitenkin toinen. Niiden ainesosia saa testata edelleen EU:n alueella, vaikka myös eläinkokeettomia menetelmiä on. Eläinkokeilla testattaviin tuotteisiin kuuluvat esimerkiksi pyykinpesuaineet, huonekaluvahat ja kylpyhuoneen puhdistusaineet.

–Eläinkokeettomuutta korostavia sertifikaatteja on muutama muukin, mutta niissä riittää, että yritys itse ilmoittaa olevansa eläinkokeeton, Animalian eläinsuojeluasiantuntija Laura Uotila kertoo.

Yllättävä tulos

Kuinka moni tuote tavallisen suomalaisen perheen kodissa mahtaa olla täysin varmasti eläimillä testaamaton?

Perheessä erilaisia kosmetiikka- ja kodin kemikaalituotteita ostetaan fiilispohjalta. Mukaan tarttuu se, mikä näyttää houkuttelevammalta ja on hyvässä tarjouksessa.

Perheen esikoinen Tilda Tuohimaa on kuitenkin kiinnostunut eläinkokeettomista tuotteista ja on valistanut perhettään. Vaikka Tuohimailla tiedostetaankin eläinkokeiden laajuus, tulos hämmentää sekä äitiä että tytärtä.

Tomas, Tilda ja Päivi Tuohimaa tutkivat perheen erilaisia kosmetiikkatuotteita.Marko Siekkinen / Yle

Ainoastaan yksi tuote on varmasti täysin eläimillä testaamaton. Se on vartalovoide. Sen kyljessä on Leaping Bunny -sertifikaatti, joka on eläinkokeettomuuden tiukin sertifikaatti ja ainoa, missä yritykset tarkastetaan eläinkokeettomiksi.

– Vastaavia sertifikaatteja on muutama muukin, mutta niissä riittää, että yritys itse ilmoittaa olevansa eläinkokeeton, Animalian eläinsuojeluasiantuntija Laura Uotila kertoo.

Raaka-aineiden toimittajilta vaaditaan kirjalliset vakuudet eläinkokeettomuudesta. Sertifikaatti ei myöskään salli tuotteiden vientiä sellaisille alueille, joissa kosmetiikkaa jouduttaisiin testaamaan eläinkokein.

Moni kuitenkin tukee eläinkokeita tietämättään, sillä esimerkiksi Kiina vaatii eläinkokeilla testaamista maahan tuoduille tuotteille.

Uotilan mukaan yrityksen oma sana ei kuitenkaan riitä todistamaan yrityksen eläinkokeettomuutta.

– Siksi meillä on järjestelmä, missä ulkopuolinen yritys tekee tarkastuksen kolmen vuoden välein, että toiminta on varmasti eläinkokeetonta.

Leaping Bunny -sertifikaatti on käytössä monessa Euroopan valtiossa, Yhdysvalloissa ja Kanadassa. Suomessa kansainvälistä listaa eläinkokeettomasta kosmetiikasta ja kodinkemikaaleista ylläpitää Animalia.

Mihin kuluttaja voi luottaa?

Kuluttajalle tilanteen tekee ongelmalliseksi, että kukaan ei kiellä yritystä painamasta oman tuotteensa kylkeen jonkinlaista pupumerkkiä.

– Tuotteessa voi olla jokin pupulogo, mutta se ei välttämättä kerro yhtään mitään sen eläinkokeettomuudesta. Pitäisi selvittää, onko logo jonkun tahon myöntämä, ja mitkä kriteerit merkin taustalla ovat, Laura Uotila sanoo.

Uotila uskoo, että varmasti on myös eläinkokeettomia tuotteita, mutta syystä tai toisesta yritys ei ole hakenut Leaping Bunny -sertifikaattia. Uotila arvelee siihen olevan ainakin muutama eri syy.

– Se vaatii työtä yritykseltä, sillä jokaisesta ainesosasta on hankittava vakuudet, ja prosessit on avattava. Se on työlästä ja siitä tulee myös kuluja, vaikka itse sertifikaatin käyttö ei maksa mitään.

Leaping Bunny -sertifikaatin taustalta löytyy Humane Cosmetics Standard -järjestelmä, jonka ylläpitämiseen on sitoutunut joukko eri maiden eläinkokeita vastustavia toimijoita ja järjestöjä.Marko Siekkinen / Yle

Toinen syy voi Uotilan mukaan olla, ettei listalle voi päästä, jos yritys myy tuotteitaan Kiinassa, jossa kosmetiikan eläinkokeita vaaditaan. Eli vaikka toiminta olisi Suomessa eläinkokeetonta, myynti Kiinassa estää sen, ettei tuote saa Leaping Bunny -sertifikaattia.

Iso ongelma eläinkoemaailmassa Uotilan mukaan on myös se, että kaikki yritykset eivät vaihda tietojaan keskenään. Päällekkäisiä kokeita tehdään, ja tiedot halutaan jättää oman yrityksen käyttöön.

– Varsinkin ei-toivottu tulos jätetään helposti kertomatta. Silloin jokin muu yritys voi tehdä saman eläinkokeen ja todeta, että homma ei toiminut.

Keinoihosta pelastus?

Pahimmillaan eläinkokeet voivat tuottaa eläimelle pitkittynyttä kärsimystä ja lopulta kuoleman.

Animalian eläinsuojeluasiantuntija Laura Uotilan mukaan hiiret ovat isoin koe-eläinryhmä. Toisena suurena ryhmänä hän mainitsee kalat. Perinteisesti myös rottia ja kaneja käytetään. Hän arvelee, että Kiinassa kosmetiikan ja kodin kemikaalien testaamiseen saatetaan käyttää jyrsijöiden ja kalojen lisäksi myös koiria, kissoja ja kädellisiä.

Millaisia kokeet sitten voivat olla?

Kodinkemikaalien testeissä eläimille voidaan pakkosyöttää testattavaa ainetta tai ne voidaan altistaa myrkyllisille kemikaaleille. Testit voivat aiheuttaa muun muassa kohtauksia, sisäisiä verenvuotoja ja erilaisia elinvammoja.

Miten sinä voit vaikuttaa?
 • Kun etsit uutta tuotetta, valitse se sertifioitujen merkkien listalta.
 • Kannusta firmoja sitoutumaan serifikaattiin. Ole yhteydessä suosimiisi kosmetiikka- ja kodinkemikaaliyrityksiin ja kerro, että toivot heidän sitoutuvan eläinkokeettomuuteen.
 • Toivo eläinkokeetonta kosmetiikkaa lähikauppaasi.
 • Levitä tietoa. Kerro ihmisille eläinkokeettoman kosmetiikan listasta ja suosittele kavereille eläinystävällisiä tuotteita.

Erilaisia vaihtoehtoisia koemenetelmiä kuitenkin kehitetään jatkuvasti. On olemassa myös tietokonesimulaatioita, joiden avulla voidaan arvioida, kuinka jokin kemikaali käyttäytyy. Japanilaiset tutkijat ovat kehittäneet tekoihon (Tieteen Kuvalehti), jota voidaan käyttää erilaisten kemikaalien testaamiseen.

– Kosmetiikkaa laitetaan etupäässä iholle. Eläinkokeettomia ihotestejä on jo olemassa liittyen esimerkiksi ihon läpäisyvyyteen, ärsyttävyyteen ja syövyttävyyteen ja ihoallergiatestaukseen, kertoo professori ja eurooppalainen rekisteröity toksikologi Tuula Heinonen.

Laura Uotila kertoo, että eläinkoetutkimusmaailmaa saa enemmän rahoitusta kuin eläinkokeeton tutkimus.

– Pitkälti on kyse myös tutkimusmaailman tottumuksista ja siitä, ettei eläinkokeettomia menetelmiä osata hyödyntää. Samat ihmiset, jotka ovat tehneet vuosikausia eläinkokeita eivät pysty tekemään tutkimusta eläinkokeettomasti, sillä osaamista ei välttämättä ole.

Pupumerkki harvassa

Euroopassa käytetään vuosittain noin 11 miljoonaa koe-eläintä erilaisiin testeihin. Tuula Heinosen mukaan pieni osa näistä eläimistä käytetään erilaisten kodin kemikaalien testaukseen. Hänen mukaansa suurin osa eläinkokeista Euroopassa tehdään erilaisia perustutkimuksia varten. Eläinkokeet ovat myös kalliita.

– Erilaisia turvallisuustestauksista tehdään kuitenkin hyvin paljon maissa, joissa se on halpaa eli esimerkiksi Kiinassa ja Intiassa.

Päivi Tuohimaa pyrkii jatkossa etsimään eläinkokeettomia tuotteita.Marko Siekkinen / Yle

Tuohimaan perheessä pyritään suosimaan tästä lähtien kosmetiikkaa ja kodinkemikaaleja, joita ei ole testattu eläimillä. Ihan helppoa se ei kuitenkaan välttämättä ole, sillä oikeaa pupumerkkiä ei Päivi Tuohimaan mukaan helposti löydy.

– Kaupoissa eläimillä testaamattomat tuotteet ovat monin kerroin kalliimpia, kuin ne, mitä tähän asti on tottunut käyttämään.

Samaa mieltä on myös perheen tytär Tilda Tuohimaa. Hänelle tulos oli hieman pettymys.

– En itsekään tiedä kauhean paljoa asiasta, mutta yritän suosia testaamattomia tuotteita. Esimerkiksi kaikki meikit ovat turhia, ihmiset eivät välttämättä tarvitse niitä, Tilda sanoo totisen näköisenä.

Lue lisää:

Nyt puhutaan eläinten tunteista, 90-luvulla kettutytöille naurettiin – Eläinsuojelulaki uudistuu, muttei yhtä nopeasti kuin asenteemme

Suurimmalle osalle koe-eläimistä aiheutetaan lievää tai kohtalaista kipua

Hartolan talotehdas saa uuden omistajan – lomautukset peruttu

Hartolan talotehdas vaihtaa jälleen omistajaa. Kempeleessä sijaitsevan Lehto Group- konsernin tytäryhtiö Takuuelementti on ostanut tehtaan Pyhännän Rakennustuotteelta.

Uudelle omistajalle siirtyvät sekä 20 000 neliön tehdaskiinteistöt että taloelementtitehtaan laitteet.

– Muilla tehtaillamme kapasiteetti oli täynnä, ja talojemme kysyntä on ollut kasvussa. Siksi halusimme ostaa Hartolan tehtaan, Takuuelementti Oy:n toimitusjohtaja Pekka Korkala sanoo.

Tehtaan 75 työntekijää jatkavat vanhoina työntekijöinä uuden omistajan palveluksessa. Uusi omistaja peruu myös tehtaalle kaavaillut lomautukset.

– Hartolasta lähtee taloelementtejä Ruotsiin, sillä tuotteidemme kysyntä on siellä kasvussa.

Kauppahintaa myyjä ja ostaja eivät kerro.

Lehto Groupilla on rakennuslementtejä ja -moduleita valmistavia tehtaita Humppilassa, Oulaisissa, Oulussa, Luohualla sekä Iissä.

Hartolan talotehtaalla on ollut lyhyen historiansa aikana useita omistajia. Finnforest perusti tehtaan vuonna 2004. Tehdas siirtyi Finndomon omistukseen kesällä 2006 ja Stora Ensolle kuutisen vuotta sitten.

Stora Enso puolestaan kauppasi tuotantolaitoksen kaksi vuotta sitten Pyhännän Rakennustuote Oy:lle.

Uusi sääntö vaatii, että kala pitää tappaa heti avannosta nostamisen jälkeen – pilkkijät suuttuivat ja moni jättää SM-kisat väliin

Mistä on kyse?
 • Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestön uuden säännön mukaan pilkkikisoissa saatavat kalat pitää tappaa välittömästi niiden noustessa avannosta jäälle.
 • Osa pilkkikisoihin osallistuvista kalastajista ei voi ymmärtää sääntöä muun muassa siksi, että se saattaa johtaa esimerkiksi epäreiluihin hylkäämisiin kisatilanteessa.
 • Kalojen kivuntuntemuksesta ei ole selvää tieteellistä näyttöä, mutta sitä tutkitaan.

Rauno Veteläinen puhaltelee sormiinsa Kuusamojärven Tolpanniemen rantajäällä. Aurinko paistaa täydeltä terältään, mutta pakkasta on reilut 20 astetta.

Pilkillä nousseiden pienten ahventen käsittely paljain käsin kylmässä saa Veteläisen pohtimaan tuoretta pilkkisääntöä. Pilkkikisoissa jäälle nostettavat kalat on välittömästi tapettava. Niitä ei saa jättää lumelle kuolemaan.

– Ihmisillä on rajoitteita käsitellessään kaloja kylmässä säässä. Osalla kilpailijoista on vioittuneet sormet, joten he eivät voi käsitellä kaloja nopeasti. Pilkkijöillä on myös sairauksia, joiden vuoksi he eivät kestä kalan piikkejä esimerkiksi tulehdusvaaran vuoksi, Veteläinen sanoo.

– Tiedän, että tämä on vaikea asia kalastajille. Jos kala on siiman päässä, pitää se pystyä tappamaan, vastaa Veteläiselle Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestön toiminnanjohtaja Markku Marttinen.

Meteliä pitävät eniten kalastuskilpailuihin osallistuvat. Markku Marttinen

Rauno Veteläinen kertoo usean pilkkijän peruneen osallistumisensa Kuusamossa huhtikuussa järjestettäviin SM-pilkkeihin vedoten uuteen kalojen tapposääntöön.

Uutta sääntöä kalastajat ovat arvostelleet myös sen vuoksi, että ahven, jonka niskat on väännetty nurin, voi sätkiä vielä tunninkin tappamisen jälkeen. Jos kala sätkii kisan punnituksessa, voidaan kalastaja hylätä tapposääntöön vedoten.

Eettisyys päätöksen takana

Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestön toiminnanjohtaja Markku Marttinen perustelee järjestönsä hallituksen tekemää päätöstä vastuullisuudella ja eettisyydellä. Järjestö laati uuden toimintastrategian vuosi sitten.

Kala on tapettava avannosta nostettaessa esimerkiksi taittamalla sen niska.Ensio Karjalainen / Yle

Päätöksen uudesta pilkkisäännöstä hallitus löi lukkoon kuluvan vuoden alussa. Keskusjärjestön pilkkijaoston mukaan sääntömuutosta ei olisi tarvittu, mutta hallitus päätti toisin. Markku Marttisen mukaan säännön ei ole tarkoitus jarruttaa kalastuksen harrastamista millään muotoa.

– Päätöksen mukaan lupaamme toimia vastuullisesti ja eettisesti kalastaen, Marttinen sanoo.

Markku Marttinen muistuttaa, että kalastusta harrastaviin kuuluvat muutkin, kuin kalakisoissa kilpailevat.

– Järjestönä edustamme kaikkia vapaa-ajan kalastajia. Näyttäisi siltä, että meteliä pitävät eniten kalastuskilpailuihin osallistuvat. He eivät edusta koko jäsenistöä, vaikka ovat toki hyvin tärkeä osa harrastajia, Marttinen sanoo.

Lain sisältö vaatii eettisyyttä

Marttinen muistuttaa myös, että esimerkiksi Norjassa ja Ruotsissa pilkkikisoissa on ollut kalojen tapposääntö voimassa jo vuosikaudet. Sääntö koskee yhtälailla pohjoismaisia mestaruuskisoja, joihin myös suomalaiset osallistuvat säännöllisesti.

Suomen vapaa-ajankalastajat

Suomessa oli vuonna 2017 Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestön mukaan noin 1,5 miljoonaa vapaa-ajankalastajaa. Heistä noin puoli miljonaa harrasti pilkkimistä.

Luonnovarakeskuksen tilastojen mukaan vapaa-ajankalastajien yhteenlaskettu vuosittainen saalis on lähes 30 miljoonaa kiloa.

Luonnovarakeskuksen tilastojen mukaan Suomessa pyydetään kalaa verkoilla 40 prosenttia saaliista. Heittovavalla ja vetouistelulla pyydetyn saaliin osuus on yhteensä noin 25 prosenttia. Ongella, samoin kuin pilkillä, saadaan lähes kymmenen prosenttia saaliista.

– Lisäksi Suomessa valmisteilla on uusi eläinsuojelulaki, jonka sisältö on meidän järjestömme päätöksen suuntainen eli kaloillekaan ei saa aiheuttaa tarpeetonta kipua ja kärsimystä. Tämä ei ole uutta, sillä valmisteilla oleva laki on voimassa olevan eläinsuojelulain mukainen, Marttinen sanoo.

Markku Marttinen uskoo, että tapposääntö tulisi Suomessa voimaan ennemmin tai myöhemmin riippumatta taustajärjestönsä tekemästä päätöksestä.

Marttisen linjoilla on pitkään pilkkijäillä kulkenut, maajoukkeessakin pilkkinyt Etelä-Savon vapaa-ajan kalastajapiirin kilpailutoimikunnan puheenjohtaja Tapani Kurki.

– Meiltä loppuvat kalastuskilpailut kokonaan, jos tätä sääntöä ei oteta käyttöön, Kurki uskoo.

Markku Marttinen muistuttaa, että kalastussääntöjä laadittaessa päätöksiin vaikuttaa vahvasti sukupolvien välinen ero.

– Nuoret ihmiset haluavat toimia entistä enemmän eettisesti kalastustavoistakin päätettäessä.

Kisoihin mukaan pitkin hampain

Taivalkoskelaisen kalastusseura Kala-Taival ry:n puheenjohtaja Timo Siilanen aikoo kairata reikiä Kuusamon SM-pilkkikisoissa, tosin pitkin hampain.

– Minulle kalan tappaminen avannolle ei ole kynnyskysymys, mutta ymmärrän hyvin monen pilkkijän närkästyksen. Moni äänestää jaloillaan valitettavasti näissä kisoissa. Protesti suuntautuu kattojärjestöä eli Suomen vapaa-ajankalastajien keskusjärjestöä kohtaan, Siilanen sanoo.

Muun muassa Norjassa ja Ruotsissa kalat pitää tappaa kilpailutilanteessa. Sääntö on ollut voimassa naapurimaissa vuosikausia.Tuomas Hirvonen / Yle

Siilanen viittaa kattojärjestön päätöksentekotapaan, joka ei ollut hänen mielestään reilu.

– Päätöksenteossa on jyrätty kenttäväen mielipide, Siilanen toteaa.

Kisoissa tehtiin kysely tappamisesta

Viime vuoden SM-pilkkikisoihin osallistuneilta kysyttiin kisojen yhteydessä mielipidettä kalojen tappamisesta. Vastauksen jätti 800 kalastajaa noin 2 000:sta. Yleiseen sarjaan osallistuneista reilusta 200 vastaajasta yli 70 prosenttia vastusti sääntömuutosta, vanhemmissa ikäluokissa prosentuaalisesti vieläkin suurempi osa.

Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestön toiminnanjohtaja Markku Marttinen sanoo, että kysely olisi pitänyt tehdä tarkemmin.

– Kysymys huomattavasta sääntömuutoksesta. Pilkkikisoissa tehdyssä kyselyssä kysyttiin vain kalan tappamisesta, Marttinen toteaa.

Kala-Taipaleen Timo Siilanen arvelee järjestön päätöksen karkottavan kalastusseuroja kattojärjestön jäsenyydestä.

– Moni seura jättää kattojärjestön tämän päätöksen vuoksi. Meidän seuramme maksaa vuosittain kattojärjestölle pari tonnia jäsenmaksua. Jos jäsenseuroja ei kuunnella, en näe mitään järkeä maksaa jäsenmaksua kattojärjestölle. Luulen, että seuramme jäsenistö keskustelee tästä asiasta vielä vilkkaasti.

Kuusamossa järjestetään SM-pilkkikisat 7. huhtikuuta.Ensio Karjalainen / Yle

Kuusamon Uistinseuran puheenjohtaja Rauno Veteläinen ei hyväksy eläinten rääkkäystä missään muodossa.

– Tässä kohtaa en kuitenkaan hyväksy tehtyä sääntömuutosta, kattojärjestön hallituksessa itsekin istuva Veteläinen toteaa. Veteläinen ei ollut itse järjestön hallituksen kokouksessa tekemässä päätöstä pilkkisääntöön.

Nuoret mukaan kisatapahtumiin

Markku Marttinen sanoo, että keskustelu kalojen mahdollisesta kärsimisestä (Tiede-lehti) onkimisen yhteydessä johtaa kysymykseen, onko kalastaminen laillista ollenkaan.

– Kilpailutilanteessa on tarpeetonta aiheuttaa kipua kalalle. Kalastukseen liittyviä käytäntöjä on kehitettävä sekä saaliin talteenotossa että sen vapauttamisessa.

Marttinen muistuttaa, että harrastajille kalan tappaminen myös kilpailutilanteessa on mahdollista. Hänen mukaansa osallistujamäärät kalakilpailuissa ovat laskeneet, minkä vuoksi on tärkeää saada kilpailut nykyistä houkuttelevimmiksi erityisesti nuorille.

Kalojen kiputuntemuksia tutkitaan

Kalojen käyttäytymistä pitkään tutkinut Itä-Suomen yliopiston professori Anssi Vainikan mukaan raaka tieteellinen totuus on, että emme tiedä tunteeko kala kärsimystä esimerkiksi kalastajan koukkuun jouduttuaan.

Kalat eivät ole samalla tavalla tietoisia kuin nisäkkäät, Vainikka kertoo. Hänen mukaansa tutkimukset ovat kiistattomasti osoittaneet, että kaloilla ei ole aivokuorta eli neokorteksia. Nisäkkäillä, kuten ihmisellä se vastaa tietoisen kärsimyksen tuottamisesta.

Sitä tutkitaan, voivatko kalat jonkin muun aivoalueen avulla luoda alkeellisen tietoisuuden, joka vaikuttaisi kipukokemuksen syntymiseen.

– Kalan aivojen pallium-osassa on todettu olevan hermoyhteyksiä, jotka voisivat tuottaa minimaalisen, juuri kuhunkin hetkeen sidotun tietoisuuden.

Mitä se käytännössä tarkoittaa kärsimyksen tuntemuksen kannalta, ja kuinka paljon eri lajit eroavat tässä, ei ole vielä ratkaistu.

Toivo puurtaa yksin sairaalan kellarikäytävässä – vuorotta töitä paiskiva robotti ja muut keksinnöt vapauttavat aikaa hoitotyöhön

Mistä on kyse?
 • Sairaaloissa kehitetään hoitoalalle uusia digitaalisia käytäntöjä.
 • Yksi kehittämisympäristöistä on Oulun yliopistollisen sairaalan HeathLabs.
 • Oulussa otetaan nyt koekäyttöön robotti hoitamaan liikennettä leikkaussalin ja välinehuollon välillä.
 • Tekoäly, robotiikka ja digitalisaatio tulevat muuttamaan terveydenhuoltoa lähivuosina paljon.

Sen nimi on Toivo ja se näyttää äkkinäisen silmiin vähän ruohonleikkuurobotilta. Nimen robotille on antanut sen kanssa paljon aikaa viettänyt Oulun yliopistollisen sairaalan tietojärjestelmäasiantuntija Laura Keränen.

Pian Toivo on määrä ottaa koekäyttöön ja se alkaa liikkua Oysin kellarikerroksen käytävillä rullakkoa perässään vetäen. Yhdellä reissulla matkaa kertyy noin 700 metriä.

– Toivo kuljettaa puhtaita leikkausvälineitä täältä välinehuollosta keskusleikkausosastolle ja tuo sieltä likaisia takaisin. Häntä paimennetaan käyttöliittymien kautta kännykällä, tabletilla tai tietokoneella, Keränen kertoo.

Toivo on yksi esimerkki siitä, millaista kehitystä suomalaisissa sairaaloissa nyt tapahtuu.

Digitalisaation, tekoälyn ja robotiikan saralla käy terveydenhoitoalalla kuhina, mutta syytä onkin. Oulun yliopistollisen sairaalan Health Labsin testaustoiminnan päällikkö Timo Alalääkkölä sanoo, että terveydenhuollossa digitalisaatiossa ollaan takamatkalla.

– Tämä on aika perinteinen ala. Esimerkiksi pankkialahan on digitalisoitunut jo aiemmin, mutta kyllä me täältä aika hyvin perässä tulemme.

Yksi tulevaisuuteen katsovista paikoista on juuri Oulu Health Labs, missä yhteistyössä sairaanhoitopiirin ja esimerkiksi yritysten kanssa kehitetään, testataan ja innovoidaan järjestelmiä ja laitteita, joita tulevaisuuden sairaaloissa voitaisiin käyttää.

Varaa itse aikasi

Jos Toivo hoitaa töitään enimmäkseen katseilta piilossa sahaten sairaalan kellarikerroksessa välinehuollon ja leikkaussalin väliä, digitalisaation seuraava iso, sairaalan potilaillekin näkyvä askel Oulussa on ajanvarauksen vapautuminen, Timo Alalääkkölä kertoo.

– Käytännössä puhutaan potilaan mahdollisuudesta varata hoitoaika itse sähköisesti, ja myös sähköinen esitietojen keruu voidaan tehdä esimerkiksi mobiililaitteella ennen toimenpidettä.

Tulevaisuudessa esimerkiksi leikkauksen jälkeen kotiudutaan paljon aiemmin. Timo Alalääkkölä

Vaikka asia kuulostaa yksinkertaiselta, on sairaalassa yhtä potilasta vastaanottamassa iso ammattilaisten joukko. Perinteisen kirjeitse tulevan ilmoituksen korvaaminen ja ajanvarausmahdollisuuden antaminen potilaalle on iso asia sairaalan kannalta. Se edellyttää järjestelmiltä uudenlaista joustavuutta.

Leikkauksesta nopeasti kotiin

Testaustoiminnan päällikkö Timo Alalääkkölä visioi tulevaisuutta myös 5G:n kautta. Sairaalassa on käytössä seuraavan sukupolven testiverkko ja siitä Alalääkkölä on silmin nähden innoissaan. Hän hakee esimerkin 5G:n hyödyistä teho-osastolta.

– Nykyisin sensorit on kiinni potilaassa piuhoilla. Jos näistä piuhoista pystytään pääsemään pois, ja tuomaan potilaaseen langattomat sensorit, niin se on iso helpotus ja hoitoa tukeva asia.

Piuhoista irrottautuminen ja nopeasti liikkuva data tarkoittavat tulevaisuudessa myös entistä vähemmän öitä sairaalassa, Alalääkkölä arvioi. Kotiin päässyttä potilasta hoidetaan teknologian avulla.

– Tulevaisuudessa esimerkiksi leikkauksen jälkeen kotiudutaan paljon aiemmin, ja seuranta tapahtuu erilaisten sensoreiden ja laitteiden välityksellä.

Mittarit keräävät dataa

Erilaisten laitteiden avulla saatavan hyvinvointidatan hyödyntäminen osana terveydenhuoltoa tulee varmasti nousemaan merkittävästi, Timo Alalääkkölä arvioi. Ranteissa keikkuvien aktiivisuusmittarien keräämää tietoa voisi hyödyntää terveydenhuollossakin, hän visioi.

– Esimerkiksi unen määrän mittaaminen on hyvin olennaista, ja tarpeeksi nukkuminen on hyvin tärkeää. Esimerkiksi jo tämä yksinkertainen mittari saattaisi selittää useita oireita.

Ihmisen apuna on kestävä työkaveri, joka pystyy tekemään töitä vuorotta. Mika Tuuliainen

Samoilla linjoilla on myös Elinkeinoelämän keskusliiton johtava asiantuntija Mika Tuulianen. Jo nykyisillä laitteilla saadaan kerättyä valtavasti tietoja ja henkilökohtaista terveyteen liittyvää dataa.

– Ja siihen valtavan aineiston seulomiseen tarvitaan tekoälyä. Sieltä saadaan oikeat asiat ulos oikeaan aikaan, jotta lääkäri voi tehdä tulkinnan ja pyytää käymään.

Telepreesens ei vielä toiminutkaan

Testauslaboratoriossa katto on korkealla ja villejäkin visioita voidaan kokeilla. Aina se, mikä pelaa hyvin laboratorio-olosuhteissa, ei kuitenkaan toimi, kun sitä kokeillaan sairaalan tiloissa. Timo Alalääkkölä kertoo esimerkin etäläsnäolo- eli telepreesens-robotista.

Telepreesens-robotti aamukahvipöydän äärellä yhdessä testaustoiminnan päällikkö Timo Alalääkkölän ja TestLabin teknisen asiantuntijan Kari Vatjus-Anttilan kanssa.Tulevaisuuden sairaala OYS 2030

Segway-kulkuvälineen tapaan rullailevan robotin yläosassa on näyttö, jonka ruudulla on videokuva hoitajan kasvoista. Alalääkkölä kertoo, että laitteen ideana on se, että hoitaja pystyy viemään oman olemuksensa potilaan viereen, vaikka ei fyysisesti olisikaan paikalla ja keskustelemaan hänen kanssaan videoyhteyden välityksellä.

– Robotti pelasi tosi hienosti täällä labrassa, mutta sitten kun mentiin sairaalan infraan, joka on haastavampi ympäristö, niin siellä se ei enää sitten toiminutkaan ihan odotetusti. Siinä tuli niin paljon lagia (viivettä), että kommunikointi ei ollut aitoa. Se ei ollut vielä tarpeeksi hyvä tuotantoon.

Tip-tip, koneesta tuli hoitajan silmät

Uusia laitteita kehitetään myös yhteistyössä henkilökunnan kanssa. Koekäytössä olevista on myös kysytty palautetta hoitotyötä tekeviltä. Medisiinisen päiväsairaalan sairaanhoitaja Saija Stenroth pitää sitä merkittävänä asiana.

– On se ehdottoman tärkeää, koska ne ovat meidän käytössämme ja niitä pitää oppia niitä käyttämään. Myös koulutus on hyvin tarpeellista.

Tippapussin yhteyteen kiinnitettävä laite tiputuksen nopeutta. Se tekee työn, joka aiemmin vaati sairaanhoitajan läsnäoloa ja seurantaa.Hanna Juopperi / Yle

Stenroth on viime viikkoina totutellut käyttämään laitetta, joka mittaa tippapussin tyhjenemisnopeutta. Aiemmin hoitajan on pitänyt seurata sitä itse ja laskea tiputusnopeus.

– Käytännössä laite toimii hoitajan silminä eli laskee lääke- tai nesteinfuusion tippoja ja sen nopeutta, Stenroth kertoo laitteesta tyytyväisenä.

Tietosuojan vaatimukset

Yksi suuri kysymys teknologisessa kehityksessä on tietosuoja, varsinkin kun kyseessä ovat hyvin henkilökohtaiset, terveyteen liittyvät asiat.

Keväällä voimaan tulevalla EU:n tietosuoja-asetuksella (Tietosuojavaltuutetun toimisto) pyritään parantamaan henkilötietojen suojaa ja rekisteröityjen oikeuksia.

Toisaalta terveydenhuollon puolella on totuttu tiukkoihin vaatimuksiin, muistuttaa suunnittelupäällikkö Sanna Virkkunen Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä.

– Terveydenhuolto on siinä mielessä ehkä jopa edelläkävijä tähän tietosuoja-asetukseen liittyen, että meillä on ollut jo hyvin pitkään henkilötietoja koskeva lainsäädäntö. Sen myötä meillä ollaan aika paljon valmiimpia tietosuoja-asetukseen.

Toivo, väsymätön puurtaja

Toivon kaltaiset ja sitä paljon edistyneemmätkin robotit ovat kuitenkin tekemässä läpimurtoaan sairaaloihin, uskoo Elinkeinoelämän keskusliiton johtava asiantuntija Mika Tuuliainen. Edut ovat hänen mielestään kiistattomat.

– Siinä on isoja mahdollisuuksia, kun ihmisen apuna on kestävä työkaveri, joka pystyy tekemään töitä vuorotta ja tarkasti esimerkiksi terveydenhuollossa.

Entä sitten työpaikat? Mullistavatko robotit hoitoalan työnjaon? Testaustoiminnan päällikkö Timo Alalääkkölä toppuuttelee.

– Enemmän se on niin, että voidaan käyttää se vapautuva aika potilaan hyväksi hoitotyöhön.

Vielä toistaiseksi robottien kanssa tehdään alkuvaiheen säätötöitä. Toivokaan ei ole aina käyttäytynyt siten kuin on toivottu, mutta omille teilleen se ei sentään ole karannut, Leena Keränen naurahtaa.

– Ei se ole eksynyt, mutta on se jäänyt nurkkaan mököttämään.

Ei tarvitse olla kaksinenkaan ennustaja, jos arvioi, että Toivo ei kauan ole Oulussa ainoa sairaalan käytävillä rullaava robotti.

Lähipiirillä on iso vaikutus lisääntymiseen: jos olet ainoa lapsi, et luultavasti perusta suurperhettä

Mistä on kyse?
 • Sosiaalisen ympäristön vaikutus ihmisten lisääntymiseen on suuri.
 • Tämä selittää osaltaan miksi koulutetut naiset lykkäävät lasten hankintaa ja miksi Pohjanmaalla syntyy paljon vauvoja.
 • Iso osa suomalaisista lapsista on lähtöisin Pohjanmaan suurista perheistä.
 • Yhä useampi suomalainen myös jää lapsettomaksi.

Syntyykö lähipiirisi paljon vauvoja? Entä oliko sinulla nuori äiti tai paljon sisaruksia? Kaikilla näillä on vaikutusta perheen perustamiseen.

Sosiaalisilla vaikutuksilla on perheellistymisen kannalta iso merkitys, vaikka niitä ei aina edes tiedosteta, sanoo Väestöliiton tutkimusprofessori, Väestöntutkimuslaitoksen johtaja Anna Rotkirch.

Hänen mukaansa tämä tarkoittaa sitä, että ainoat lapset jäävät usein lapsettomiksi tai saavat vain yhden lapsen. Jos puolestaan on lähtöisin suurperheestä, on todennäköisempää, että saa myös itse paljon lapsia.

– Ihmiset ovat tosi herkkiä oman lähiympäristön käyttäytymiselle. Kun lähipiirissä saadaan lapsia, sillä on iso merkitys myös omalle päätöksenteolle.

Rotkirchin mukaan on luonnollista, että ihmiset seuraavat muiden lisääntymistä ja perheellistymistä ja saavat siitä sosiaalista esimerkkiä, kun huomaavat muidenkin pärjäävän.

– Ihmiset ovat aina saaneet ja kasvattaneet lapsia yhteisössä, Rotkirch muistuttaa.

Kun sosiaalinen kupla ei herätä

Sosiaalisella esimerkillä lienee vaikutusta myös siihen, miksi Suomeen syntyy yhä vähemmän lapsia ja miksi synnyttävien äitien keski-ikä nousee.

Lapsettomien parissa työskentelevä psykologi Riikka Toivanen sanoo, että esimerkiksi korkeakoulutettujen naisten keskuudessa sosiaalinen ympäristö ei välttämättä hälytä, kun muutkin lähipiirissä ja samassa elämäntilanteessa olevat saavat lapset vasta vanhemmalla iällä.

Oulun ylipistollisen sairaalan synnytysosaston ylilääkäri Marja Vääräsmäki uskoo myös kaveripiirin muotoutuvan vähän sen mukaan, millainen perhetilanne on. Vääräsniemi vastasi kysymyksiin sähköpostitse.

Joka toinen lapsi on kasvanut perheessä, jossa on monta sisarusta.AOP

Toivanen kertoo törmäävänsä lähes viikoittain vastaanotollaan nelikymppisiin naisiin, joille oman hedelmällisyyden heikkeneminen on tullut täytenä yllätyksenä.

– He ihmettelevät, miksei kukaan kertonut asiasta.

Toivanen peräänkuuluttaakin kouluihin ehkäisyvalistuksen rinnalle myös hedelmällisyysvalistusta.

Rotkirch on samoilla linjoilla. Väestöliiton tutkimusten mukaan ihmisillä on epärealistinen käsitys siitä, kuinka pitkään lasten hankintaa voi lykätä. Varsinkaan nuorilla miehillä ei ole tietoa siitä, kuinka ikä vaikuttaa naisen hedelmällisyyteen.

Usein perheen perustamista haluaa kuitenkin lykätä korkeasti koulutettu nainen, joka kokee lapsien olevan haitaksi urakehitykselle. Usein nainen on myös se, joka päättää milloin ehkäisy jätetään pois, Rotkirch kertoo.

Positiivisen perhekuvan puute

Sosiaalisen esimerkin puute voi myös jarruttaa lasten hankkimista nuorena. Opiskeluaikana tai parikymppisenä lapsensa saava alkaa olla harvinaisuus ja aiheuttaa lähinnä kummastusta. Rotkirchin mukaan vauvojen puute lähipiirissä aiheuttaa sen, että nuoret aikuiset eivät saa positiivista esimerkkiä esimerkiksi opiskelun ja perhearjen yhdistämisestä.

– Meillä vallitsee kulttuuri, jossa kaiken pitää olla valmiina ennen perheen perustamista. Ensin opiskellaan, hankitaan jalansijaa työelämästä, matkustellaan, hoidetaan parisuhdetta ja vasta sitten lapset.

Varhaiseen vanhemmuuteen myös liitetään usein negatiivisia mielikuvia, kuten epävarmoja parisuhteita, vahinkovauvoja ja alempia sosiaaliluokkia, Rotkirch sanoo.

Joka toinen lapsi on kasvanut perheessä, jossa on monta sisarusta. Anna Rotkirch

Vääräsmäki kertoo, että yllättävän usein näyttää olevan niin, että nuorilla äideillä on itselläänkin nuoret äidit ja vanhempien äitien lapset saavat omat lapsensa myös vanhempina. Vanhemmaksi tulemisen ikä näyttäisi siis periytyvän.

Rotkirchin mukaan on hämmentävää, kuinka yksimielisiä nykynuoret ovat perheen perustamisesta. Ihanne kahden lapsen ydinperheestä elää vahvana. Väestöliitto haastatteli nuoria viime vuonna ilmestyneeseen perhebarometriin.

– Olisi hyvä jos nuoret näkisivät erilaisia tapoja tulla vanhemmiksi ja erilaisia tapoja yhdistää vanhemmuutta muuhun elämään.

Myös Riikka Toivanen on huomannut, että vaikka lapsia toivottaisiin, niiden hankintaa ei saada sovitettua mihinkään koloon. Haetaan optimiaikaa, jota ei ehkä koskaan tule.

Lapset keskittyvät suurperheisiin

Sosiaalinen esimerkki selittää myös sitä, miksi osassa Suomea lapsia syntyy yhä runsaasti. Tilastokeskuksen väestön ennakkotilaston mukaan (Tilastokeskus) syntyvyys on kuolleisuutta suurempaa vain Uudenmaan, Pohjois-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjanmaan alueella.

Lestadiolaisten isot perheet näkyvät varsinkin kesäisin järjestettävillä suviseuroilla.Kati Jurkko / Yle

Pohjanmaan isoja syntyvyyslukuja perustellaan lestadiolaisten suurperheiden isolla määrällä. Pohjanmaalla on kuitenkin selvästi korkeampia syntyvyyslukuja myös muiden kuin lestadiolaisten perheissä. Näillä on iso merkitys myös koko maan syntyvyyden kannalta. Iso osa suomalaisista lapsista on lähtöisin Pohjanmaan suurista perheistä, Rotkirch sanoo.

– Lapset keskittyvät suurperheisiin. Joka toinen lapsi on kasvanut perheessä, jossa on monta sisarusta.

Tilastokeskuksen mukaan Suomeen syntyi viime vuonna vähän yli 50 000 lasta.

Suomen suurperheiden iso osuus on Euroopan mittakaavalla poikkeuksellista. Rotkirch ennakoi, että isojen perheiden määrä saattaa kuitenkin olla häviämässä syntyvyyden laskun myötä. Kun yhä harvempi hankkii lapsia alle kolmekymppisenä, niin se tarkoittaa että yhä harvempi ehtii hankkia suurperhettä, Rotkirch toteaa.

Pienen perheen ihanne voimistuu

Väestöliiton perhebarometrin mukaan (Väestöliitto) pienen perheen ihanne näyttää voimistuneen. Myös yhä useampi jää lapsettomaksi omasta tahdostaan. Tämän ei kuitenkaan uskota ruokkivan lapsettomuutta.

Rotkirchin mukaan suomalaisten ongelma ei ole se, että he eivät haluaisi lapsia, vaan se, etteivät toiveet ja toteutunut lapsiluku täsmää. Iso osa suomalaisista jää haluamattaan lapsettomiksi.

– On todennäköistä, että meillä tulee olemaan paljon ihmisiä, jotka olisivat halunneet saada lapsen, mutta eivät sitä saa.

Tarvittaisiin ihan normaaleja, onnistuneita esimerkkejä tavallisesta perhe-elämästä. Anna Rotkirch

Myöskään Toivanen ei usko, että lapsettomuudesta tulisi ihannoitava malli. Monet pariskunnat toivovat lasta, mutta itseään suojellakseen saattavat antaa ymmärtää, ettei asia koske heitä. Taustalla voi olla jo käytyjä lapsettomuushoitoja, eikä asiasta haluta välttämättä puhua muille, Toivanen sanoo.

Vauvoista puhutaan rumasti

Toivasen mukaan nuorena vanhemmaksi tulemista ei tueta riittävästi. Yleinen keskustelu lapsiperheistä on negatiivissävytteistä, puhutaan ruuhkavuosista ja kiireestä, ei lasten tuomasta ilosta, Toivanen sanoo.

Rotkirchin mukaan puhe on jopa inhorealistista. Vauvoista ja lapsista puhutaan julkisuudessa jopa ilkeästi ja rumasti, tavalla jota ei käytetä muista ihmisistä puhumiseen. Rotkirchin mukaan julkisuudesta puuttuvat tarinat tavallisesta onnistuneesta perhe-elämästä.

– Tarvittaisiin ihan normaaleja, onnistuneita esimerkkejä tavallisesta perhe-elämästä, joka ei ole sitä puhdasta helvettiä.

Rotkirchin mukaan media heijastaa lapsettomuuden ja pidentynen nuoruuden ihannointia. On makeaa tehdä asioita, olla riippumaton, voida tehdä mitä vaan milloin vaan.

Joskus päätös perheen perustamisesta voi saada alkunsa yllättävästäkin asiasta. Rotkirchin mukaan tutkimuksista on käynyt ilmi, että esimerkiksi perhepiirissä sattunut kuolema voi vaikuttaa lisääntymishaluun. Tuolloin ihmiselle voi herätä vahvoja ajatuksia elämästä ja kuolemasta ja syntyä halu saada oma lapsi.

– Sen on huomattu suosivan lisääntymistä.

Lasten saaminen myöhemmällä iällä ei ole pelkästään huono kehityssuunta. Aikuisena lapsensa saavat ovat varsin valmiita vanhemmuuteen; jos ja kun sen aika koittaa, Rotkirch korostaa.

Odottavan äidin vitamiinipuutos voi altistaa lapsen MS-taudille, kilpirauhashäiriöt ADHD:lle – selvitimme, miksi niitä ei kuitenkaan testata kaikilta raskaana olevilta

Mistä on kyse?
 • Odottavien äitien terveyden nykyistä perusteellisempi tutkiminen saattaisi estää lasten kehityshäiriöitä tai myöhemmän sairastumisen.
 • Esimerkiksi äidin raskaudenaikainen D-vitamiinin puutos yhdistetään tuoreessa väitöstutkimuksessa lapsen lähes kaksinkertaiseen riskiin sairastua myöhemmin MS-tautiin.
 • Äidin raskausajan kilpirauhashäiriöt on puolestaan yhdistetty lapsen ADHD-oireisiin.
 • D-vitamiinitasoja tai kilpirauhasarvoja ei kuitenkaan tutkita tällä hetkellä kaikilta raskaana olevilta naisilta.
 • THL:n ja STM:n mukaan raskausajan perustutkimusten laajentaminen edellyttää hyvin vahvaa tutkimusnäyttöä, ja toistaiseksi se on puuttunut.

Raskaana olevien naisten terveyden nykyistä perusteellisempi tutkiminen saattaisi auttaa estämään lasten kehityshäiriöitä tai myöhemmän sairastumisen.

Esimerkiksi tuoreen suomalaisen väitöstutkimuksen mukaan äidin raskaudenaikainen D-vitamiinin puute näyttäisi lisäävän selvästi lapsen riskiä sairastua MS-tautiin. Neurologian erikoislääkärin Julia Åivon väitöksessä todetaan, että odottavan äidin D-vitamiinipuutos on yhteydessä lapsen lähes kaksinkertaiseen MS-tautiriskiin verrattuna lapsiin, joiden äideillä ei ollut raskaudenaikaista D-vitamiinin puutosta.

D-vitamiinipuutoksen ja MS-taudin välistä yhteyttä on tutkittu pitkään sekä Suomessa että ulkomailla ennen tätäkin, joten asia ei varsinaisesti tule ihan puun takaa.

Odottavan äidin D-vitamiinivaje on yhdistetty myös muunlaisiin terveysongelmiin. Australialaiset ja hollantilaiset tutkijat ovat esimerkiksi havainneet yhteyden raskausajan D-vitamiinivajeen ja lapsen autismioireiden välillä. (Molecular Psychiatry)

Tällä hetkellä D-vitamiinitasoja ei kuitenkaan tutkita rutiininomaisesti kaikilta raskaana olevilta naisilta Suomessa. Odottaville äideille suositellaan 10 mikrogramman D-vitamiinilisää, jota iso osa raskaana olevista ei vuonna 2015 julkaistun terveystutkimuksen mukaan käytä.

Julia Åivo on sitä mieltä, että Suomessa pitäisi nyt alkaa jo toimia.

– Omien tutkimushavaintojeni perusteella suosittelisin, että D-vitamiinitaso määritettäisiin tulevaisuudessa kaikilta raskaana olevilta, ja mahdolliset puutokset korjattaisiin.

Soittokierros eri asiantuntijoille paljastaa, että asia ei kuitenkaan ole aivan yksinkertainen.

"Näyttää siltä, että laiva kääntyy hyvin hitaasti"

Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL) puhelimeen vastaa tutkimuspäällikkö Reija Klemetti. Hän on yksi THL:n julkaiseman Äitiysneuvolaoppaan toimittajista.

Oppaassa luetellaan kansallisen äitiyshuollon asiantuntijaryhmän suositukset siitä, millä testeillä raskaana olevien naisten terveyttä tulisi neuvoloissa tutkia. Testit ovat pysyneet liki samanlaisina jo vuosikymmeniä. Suosituksia noudatetaan käytännössä läpi maan Utsjoen perukoilta aina Helsinkiin.

Odottavan äidin terveystutkimukset
 • Kaikille odottaville äideille tehdään äitiysneuvoloissa tietyt perustutkimukset.
 • Tutkimukset ovat pysyneet liki samanlaisina vuosikymmenten ajan. Ainoastaan B-ryhmän streptokokkitutkimus lisättiin suositusten joukkoon vuonna 2013.
 • Odottavalta äidiltä mitataan neuvolassa verenpaine ja tutkitaan virtsasta sekä proteiinit että sokerit. Lisäksi selvitetään mahdollinen oireeton virtsatieinfektio.
 • Äidin hemoglobiinia seurataan ja selvitetään veriryhmä sekä veriryhmävasta-aineet.
 • Myös painoa mitataan säännöllisesti.
 • Infektiotutkimuksista kuppa, HIV, hepatiitti B ja B-ryhmän streptokokki tarjotaan kaikille. Hepatiitti C tutkitaan vain riskiryhmiin kuuluvilta.
 • Muita terveystutkimuksia ei raskaana olevalle tehdä, ellei odottava äiti kuulu tiedetysti johonkin riskiryhmään.

Viimeisin painos ilmestyi parin vuoden työsaran jälkeen vuonna 2013 ja on käytössä edelleen. Klemetti kertoo, että oppaan tekemisen aikoihin äidin D-vitamiinipuutoksen vaikutukset sikiön terveyteen eivät olleet yhtä paljon tapetilla kuin nyt.

– Asiasta on alettu puhua enemmän vasta sittemmin. Aihe on ilman muuta tärkeä ja hyvin kiinnostava.

Samoilla linjoilla on ylilääkäri Ritva Halila sosiaali- ja terveysministeriöstä. Hän, kuten Klemettikään, ei kuitenkaan lähtisi sysäämään D-vitamiinitestiä tehtäväksi kaikille raskaana oleville. Sitä ennen pitäisi heidän mukaansa saada vielä enemmän tieteellistä näyttöä siitä, että äidin raskaudenaikainen D-vitamiinivaje on kiistatta uhka lapsen terveydelle.

STM:n ja THL:n mukaan lisäksi pitäisi tietää, että mahdollinen ongelma voitaisiin myös korjata esimerkiksi oikeanlaisella annostuksella D-vitamiinia; pelkkä tutkiminen ilman hoitokeinoa ei juuri hyödytä – kustannustenkaan takia.

Toistaiseksi avoimia kysymyksiä on ollut liikaa.

– Tiede ei edisty ripeästi. Joskus tehdään tutkimuslöydöksiä, ja sitten joudutaan vain odottamaan, että joku toinen tutkimus vahvistaa tai jopa kumoaa ne kokonaan, Halila perustelee.

Me tarvitsisimme lisätietoa niin monesta raskausaikaan liittyvästä asiasta. Leea Keski-Nisula

D-vitamiinin kohdalla on muitakin kinkkisiä pulmia. Ritva Halila kertoo, että asiantuntijat ovat Suomessa esimerkiksi varsin erimielisiä siitä, mitä D-vitamiinin muotoa verestä kannattaisi ylipäänsä lähteä mittaamaan, millä menetelmällä ja mikä vitamiinitaso olisi hyvä saavuttaa.

– Ei ole lainkaan tyhmää miettiä, pitäisikö tälle asialle tehdä tulevaisuudessa jotakin, koska mehän asumme maassa, jossa D-vitamiinia ei saa auringonvalosta riittävästi. Nyt näyttää kuitenkin siltä, että tämä laiva kääntyy hyvin hitaasti, Ritva Halila toteaa.

Tutkimustuloksia penätään, mutta kuka niitä hankkii?

Odottavan äidin D-vitamiinipuutos ei ole ainoa asia, joka on yhdistetty lapsen mahdollisiin terveysongelmiin. Useammissa tutkimuksissa on selvitetty esimerkiksi raskaana olevien naisten kilpirauhashäiriöiden vaikutusta alle 10-vuotiaiden lasten kehitykseen.

Yhdysvaltojen lääkäriliiton Jama Pediatrics -lehdessä on muun muassa kerrottu tutkimuksesta, jonka mukaan aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö ADHD saattaa kehittyä useammin lapsille, joiden äidin kilpirauhashormonitasot ovat raskauden alkupuolella alhaiset.

Kilpirauhashormonin vähyyden lisäksi myös odottavan äidin suurten raskaudenaikaisten kilpirauhashormonipitoisuuksien on uutisoitu voivan haitata sikiön aivojen kehitystä. (Potilaan Lääkärilehti)

Oulun yliopistossa tehdyssä väitöstutkimuksessa todetaan puolestaan, että äidin lievä raskaudenaikainen kilpirauhasen toimintahäiriö vaikuttaa lapsen neuropsykologiseen kehitykseen hieman, mutta löydösten kliininen merkitys jäi siinä vähäiseksi. Väitöksen mukaan olisi tärkeää tutkia, hyödyttäisikö kaikkien äitien kilpirauhassairauksien seulominen ja hoitaminen alkuraskaudessa.

Vauvaa odottavilta naisilta seurataan neuvoloissa muun muassa verenpainetta.Pyry Sarkiola / Yle

Asiasta on puhuttu suomalaislääkärienkin keskuudessa pitkään, mutta toistaiseksi kilpirauhasarvojen mittaamista ei suositella Äitiysneuvolaoppaassa kuin riskiryhmiin kuuluvilta äideiltä. THL:n mukaan syy on ihan sama kuin D-vitamiininkin kohdalla: riittävä tieteellinen näyttö kaikkien äitien tutkimisen hyödyistä puuttuu.

Tutkimusten perään siis huudellaan kovalla äänellä, mutta kuka niitä pystyy tekemään?

Kuopion yliopistollisen sairaalan naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, perinatologi ja dosentti Leea Keski-Nisula huokaisee ja toteaa, että sepä se.

– Tutkimusten tekeminen on vaikeutunut Suomessa koko ajan. Yliopistolliset sairaalat saavat yhä vähemmän tutkimusrahoja, ja byrokratiaa on tullut lisää. Se on sääli, koska me tarvitsisimme lisätietoa niin monesta raskausaikaan liittyvästä asiasta, hän sanoo.

Keski-Nisula on itse mukana Kuopio Birth Cohort -projektissa (KuBiCo), jossa yhteistyötä tekevät Itä-Suomen yliopisto, Kuopion yliopistollinen sairaala ja THL. Projektissa pyritään osaltaan selvittämään muun muassa juuri raskausajan ongelmien yhteyttä syntyneen lapsen terveyteen.

Itse asiassa äidin terveys jo hedelmöittymishetkellä vaikuttaa merkittävästi lapseen. Leea Keski-Nisula

Leea Keski-Nisula toivoisikin Suomeen lisää puolueetonta, lääkefirmoista riippumatonta tutkimusta. Saman toiveen on esittänyt Ylen aiemmin haastattelema Helsingin yliopistollisen keskussairaalan lastentautien erikoislääkäri, dosentti Risto Lapatto.

Lapatto kertoi Ylelle, että esimerkiksi B12-vitamiinivaje on aiheuttanut joillekin suomalaisvauvoille neurologisia oireita, ja osasyynä siihen saattaa olla äidin raskauden tai imetyksen aikainen B12-puutos.

Ongelman yleisyyttä ei varmuudella tiedetä. Asiaa olisi Lapaton mielestä hyvä tutkia Suomessa, mutta tutkimuksia ei ole hänen mukaansa tehty, koska asia ei juuri herätä lääkefirmojen kiinnostusta.

STM: Suomi on valveilla

Kaikkia riskejä maan ja taivaan väliltä ei voida lähteä raskaana olevilta naisilta syynäämään, muistuttaa sosiaali- ja terveysministeriön ylilääkäri Ritva Halila.

– Raskaana olevat naisethan joutuisivat silloin muuttamaan neuvoloihin asumaan, hän naurahtaa.

Halila pitää tämänhetkisiä naisten raskaudenaikaisia tutkimuksia varsin riittävinä ja haluaa myös rauhoitella odottavia äitejä. Suomi on hänen mukaansa koko ajan valveilla, ja ihmisten terveyteen liittyviin tutkimuksiin suhtaudutaan asianmukaisella vakavuudella.

STM ja THL pitävät äitien tämänhetkisiä terveystutkimuksia riittävinä.Paulus Markkula / Yle

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos arvioi, että uusi Äitiysneuvolaopas tehdään lähivuosien aikana. Siihen asti tieteellisiä tutkimuksia seurataan, ja johtopäätösten aika on tutkimuspäällikkö Reija Klemetin mukaan myöhemmin.

Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Leea Keski-Nisula uskoo, että ymmärrys siitä, miten elintärkeä sikiöaika on koko lapsen elämän kannalta, tulee joka tapauksessa lisääntymään tulevaisuudessa merkittävästi. Miten se vaikuttaa raskausajan tutkimuksiin, jää nähtäväksi.

– Ennen ajateltiin, että jos lapsi on syntymän jälkeen punakka ja huutava, kaikki on hyvin. Jo nyt tiedämme, että eihän se aina näin mene. Kaikki tärkeä alkaa kohdusta. Ja itse asiassa äidin terveys jo hedelmöittymishetkellä vaikuttaa merkittävästi lapseen. Nämä asiat on hyvä pitää mielessä.

Kommentoi aihetta. Se on mahdollista Ylen verkkosivulla ja vaatii Tunnus-kirjautumisen.

Kovan rasvan terveyshaitat ovat entistä selvemmät: "Jokaisen tulisi viimeistään aikuisiässä tietää kolesterolinsa"

Mistä on kyse?
 • Uudessa Käypä hoito -suosituksessa korostetaan huonon kolesterolin haitallisuutta terveydelle.
 • Tupakoinnin, korkean verenpaineen ja diabeteksen ohella korkea kolesteritaso on yksi suurimmista syistä valtimosairauksiin.
 • Korkean kolesterolin hoitoon on kehitetty uusia ja aikaisempaa tehokkaampia lääkkeitä.

Kovan rasvan hyödyistä ja haitoista on viime vuosina ollut julkisuudessa ristiriitaista tietoa. Kovan rasvan epäedullisista vaikutuksista terveyteen on puhuttu vuosia, mutta välillä mediassa nousee esiin väittämiä (Helsingin Sanomat), joiden mukaan kova rasva ei olisikaan haitallista.

Ravitsemusterapian professori Ursula Schwabin mukaan se ei pidä laisinkaan paikkansa.

– Nollatuloksia tulee muutaman kerran vuodessa. Joka viikko tulee kymmeniä tutkimustuloksia, jotka osoittavat, että kova rasva ei ole terveydelle hyväksi.

Kovan rasvan yksi suurimmista haittavaikutuksista terveyteen on pahan kolesterolin eli LDL-kolesterolin kasvu. Uudessa Käypä hoito -suosituksessa (Käypä hoito) LDL-kolesterolin merkitys valtimotautien aiheuttajana on vahvistunut entisestään.

– Tupakoinnin, diabeteksen ja kohonneen verenpaineen ohella korkea pahan kolesterolin taso on edelleen yksi keskeisimmistä valtimosairauksien riskitekijöistä, kardiologian erikoislääkäri Mikko Syvänne kertoo.

Jos potilas uskoo oireisiin, niitä voi ilmaantua. Timo Strandberg

Työikäisten keskuudessa kuolleisuus sepelvaltimotautiin on pienentynyt 1960–70-luvuilta 80 prosenttia, mutta korkea kolesteroli on Syvänteen mukaan edelleen yksi kansansairauksistamme.

Korkean kolesterolin haittavaikutuksista on tullut myös lisää tutkimusnäyttöä. Syvänne kertoo uusien tutkimusten osoittavan, että jos henkilölle kasautuu useita LDL-kolesterolitasoa nostavia perintötekijöitä, elinikäinen kolesterolikuorma johtaa valtimotaudin riskin suurenemiseen enemmän kuin on voitu todeta lyhytkestoisemmissa seurantatutkimuksissa.

– Jokaisen tulisi viimeistään aikuisiässä tietää kolesterolinsa. Siinä tapauksessa, että sukurasitus on hyvin vahva, kannattaa kaikista vaikeimpia perinnöllisiä kolesterolihäiriöitä etsiä jo lapsuudessa.

Sitten katsotaan kokonaisriskiä, joka perustuu moniin asioihin: sukutaustaan, verenpaineeseen ja elintapoihin. Kokonaisriskin perusteella arvioidaan, mitä tulisi tehdä.

Kovan rasvan haitat eivät ole tiedossa

Ihmiset eivät Schwabin mukaan ole kovinkaan tietoisia kovan rasvan haitoista. Syynä siihen ainakin osittain on hänen mielestään mediassa esitetyt väitteet siitä, ettei kova rasva olisi terveydelle haitallista.

– Sellaista tutkimusnäyttöähän ei ole, että kova rasva olisi hyödyllisempää kuin pehmeä rasva tai kuitupitoiset hiilihydraatit.

Ruokavaliolla on suuri merkitys (Sydänliitto) korkean kolesterolitason alentamiseen. Viime vuosina on ollut vallalla monenlaisia ruokavaliotrendejä, joissa esimerkiksi vältellään hiilihydraatteja, mutta kovan rasvan syönti on sallittua.

Terveellisellä ruokavaliolla on merkitystä kolesterolin alentamisessa.Andy Rain / EPA

Schwab ei osaa sanoa, onko siitä tullut ongelmia väestötasolla, mutta asiasta saadaan lisää tietoa parin kuukauden päästä kun FinTerveys 2017 –tutkimustulokset julkistetaan. Yksilötasolla omassa työssään hän on kuitenkin nähnyt ruokavalion merkityksen potilaiden terveydentilassa.

– Jos potilaan ruokavaliota on muutettu sydänterveyttä edistävästä ruokavaliosta ruokavalioon, jossa on kovaa rasvaa enemmän, ovat veren rasva-arvojen muutokset olleet hyvinkin suuria ja nopeita.

Kovia rasvoja ei Schwabin mukaan tarvitse kuitenkaan jättää kokonaan pois ruokavaliosta. Ravitsemussuosituksissa suositellaan, että alle yksi kolmasosa syödyistä rasvoista olisi kovia ja loput pehmeitä.

Uudet lääkkeet aiempia tehokkaampia

Kolesterolia alentava statiinihoito on ollut käytössä jo 30 vuotta. Sen rinnalle on nyt kehitetty uusia lääkkeitä, jotka ovat geriatrian professori Timo Strandbergin mukaan vielä tehokkaampia kuin statiinit.

Kyseessä ovat PCSK9:n estäjä -piikkilääkkeitä, joita laitetaan potilaalle kerran tai pari kuukaudessa. Tällä hetkellä kyseinen lääkitys kohdennetaan Strandbergin mukaan vaikeimpiin potilaisiin, joilla on perinnöllisiä taipumuksia korkeaan kolesteroliin.

– PCSK9:n -estäjät ovat vasta-aineita jotka saavat aikaan sen, että kolesterolia verenkierrosta maksaan keräävien reseptoreiden määrä pysyy suurena. Tällöin veren kolesterolitaso pienenee.

Uudet kolesterolilääkkeet ovat pistoslääkkeitä, joita laitetaan potilaalle noin kerran kuukaudessa.Ismo Pekkarinen / AOP

Statiini on Strandbergin mukaan kuitenkin aina perushoito. Sellaiset suuren riskin potilaat, jotka eivät syystä tai toisesta pysty käyttämään statiineja, voivat käyttää pelkästään pistoshoitoa.

– Niillä on erittäin hyvä teho yksinäänkin.

Kolesterolin lääkehoidon suurin ongelma Strandbergin mukaan on se, että ihmiset lopettavat hoidon kesken. Lääkitys lopetetaan usein sen vuoksi, että ihminen kuulee esimerkiksi tuttavaltaan lääkkeen ikävistä sivuvaikutuksista.

Joissain tapauksissa sivuvaikutuksia on, mutta Strandbergin mukaan ne eivät aina ole todellisia.

– Tässä yhteydessä on paljon alettu puhumaan noseboilmiöstä. Se tarkoittaa sitä, että jos potilas uskoo oireisiin, niitä voi ilmaantua.

Strandberg sanoo, että potilaan oireita, esimerkiksi lihaskipuja ei voi kiistää. Siitä pitäisi kuitenkin aina keskustella, johtuuko kivut nimenomaan lääkkeestä vai jostain muusta.

– On tehty kokeita, joissa on annettu lumelääkettä tai statiinia ja sitten on pyydetty potilasta kuvaamaan näitä oireita ja niissä ei välttämättä ole ollut mitään eroa.

Sivut