Uutisten kerääjä

15 000 asukkaan pikkukaupunki porskuttaa keskellä ei mitään, kun samaan aikaan moni muu tekee kuolemaa – näin syntyi Ylivieskan ihme

Uutiset YLE Oulu -

– Tilanne on katastrofaalinen.

Savonlinnan Opiskelija-asuntojen toimitusjohtaja Hannu Kurki kuvaa tilannetta tyhjillään olevan kerrostalon pihalla.

Savonlinna elää ensimmäistä syksyä ilman opettajankoulutuslaitosta. Noin 900 opiskelijaa ja päälle parisensataa henkilökunnan jäsentä on siirtynyt Joensuuhun.

Opiskelija-asunnoissa on tyhjillään 700 paikkaa. Kahdeksan kerrostaloa laitetaan peruslämmölle talven ajaksi. Kaupunki on purkanut kesän aikana jo viisi kaupungin vuokrakerrostaloa ja kuutisen rivitaloa.

Asukkaita asuntoihin löydy.

– Kaupunki kuolee, sanoo Pasi Herranen Savonlinnan keskustassa.

Ympärillä on lukuisia tyhjiä liikehuoneistoja. Kaupunki on arvioinut menettävänsä 12–13 miljoonan euron verran ostovoimaa vuositasolla opettajankoulutuksen siirron vuoksi.

Alue- ja kaupunkikehityksen asiantuntija Timo Aron arvio Savonlinnasta on karu.

– Savonlinnan muutos on ollut yksi rajuimmista mitä on ollut seutukaupungeissa.

AOP / Yle Uutisgrafiikka

Seutukaupungit ovat kovin erilaisia. Suurempia ja pienempiä, surkastuvia ja kasvavia. Etelä-Savon Savonlinna kuuluu ensin mainittuihin: se on suuri surkastuva seutukaupunki.

Pohjois-Pohjanmaan eteläkärjessä sijaitseva Ylivieska puolestaan on seutukaupunkien menestyjä. Puhutaan Ylivieskan ihmeestä.

Reilun 15 000 asukkaan Ylivieskan väkimäärä on kasvanut pitkään ja kasvun ennustetaan jatkuvan tulevina vuosina. Tilastokeskuksen väestöennusteen mukaan kaupungin väkiluku kasvaa yli 18 000 asukkaaseen vuoteen 2040 mennessä.

Kaupungin työpaikat ovat viime vuosina lisääntyneet niin yksityissektorilla kuin julkisella puolellakin. Asuntoja rakennetaan ja uusi koulurakennus nousee kaupunkiin lähivuosina.

Kuten kaikilla Suomen kunnilla ja kaupungeilla, Ylivieskallakin on pulmansa. Sen velkataakka nousee lähivuosina. Kun vertaillaan muihin seutukaupunkeihin, Ylivieskalla menee kuitenkin erittäin hyvin.

Mistä Ylivieskan ihme syntyy?

Rumasti sanottuna Ylivieska on keskellä ei-mitään. Miksi ihmeessä se kasvaa?

Hiukan ristiriitaisesti sijainti kaukana suuremmista kaupungeista auttaa kaupunkia. Sen kauppa- ja palvelukeskittymä vetää asiakkaita ympäryskunnista.

Vasta hiljattain työnsä aloittaneen kaupunginjohtaja Maria Sorvisto kiittelee alueen yrittäjiä. Hän nostaa esiin erityisesti yhden, hyvin ristiriitaisen, hahmon.

– On ollut onni, että meillä on ollut yrittäjiä ja elinkeinoelämän toimijoita, jotka ovat rohkeasti laajentaneet yrityksiä. Vuonna 2003 kevättalvella Kärkkäinen avasi uuden markettinsa Savarin alueelle. Siitä lähtien meidän väkiluku on ollut kasvussa, Sorvisto sanoo.

Sorvisto viittaa Kärkkäisen tavaratalo-ketjuun, jonka perustaja ja toimitusjohtaja Juha Kärkkäinen on ollut julkisuudessa viime vuosina runsaasti.

Kärkkäinen on muun muassa saanut tuomion kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Monet yritykset ovat boikotoineet tavarataloketjua.

Ylivieskaa hän on kuitenkin vaurastuttanut. Hänen perustamansa tavaratalon ympärille on vuosien varrella melkoinen vähittäiskaupan keskus.

Opiskelijoita Centrian Ylivieskan kampuksella.Yle Korkeakouluilla on väliä

Yliopiston vetäytyminen Savonlinnasta oli kaupungille turmiollista. Ylivieskassa ei ole yliopistoa, mutta ammattikorkeakoulu Centrian kampus on.

Se on kaupungille äärimmäisen tärkeä. Nuoret tuntuvat pysyvän paikkakunnalla hyvin, vaikka Oulun houkutus on vain puolentoista tunnin ajomatkan päässä.

Ylivieskassa syntynyt ja kasvanut stand up -koomikko Iikka Kivi kuuluu niihin, jotka lähtivät Ouluun. Hän kehuu kaupungin kulttuuritarjontaa ja ilmapiiriä virkeäksi.

– Nyt ollaan kuitenkin Pohjanmaalla, pitää olla sen suhteen realistinen: tämä on junttialuetta Suomessa. Täällä se ei kuitenkaan sillä tavalla näy. Luulen, että se voi johtua siitä, että täällä on ammattikorkeakoulu. Se kerää jonkun verran ihmisiä eri puolilta Suomea, Kivi pohtii pilke silmäkulmassa.

Centrian suurin omistaja on Kokkolan kaupunki. Lisäksi Centria toimii Pietarsaaressa. Jos syystä tai toisesta ammattikorkeakoulu keskittäisi toimintaansa ja vetäytyisi kaupungista, se olisi Ylivieskalle iso isku.

Seutukaupunkeja on Savonlinnan ja Ylivieskan lisäksi 53 kappaletta. Voit tutustua seutukaupunkeihin, niiden elinvoimaisuuteen ja taloudellisiin tilanteisiin vaikkapa Timo Aron ja Susanna Haanpään T55-Seutukaupunkianalyysin avulla.

Ennakkohuoltaja, Barona Oy, Barona Teollisuus Oy, Raahe

Alueen avoimet työpaikat -

Ennakkohuoltaja, Barona Oy, Raahe, Haku päättyy: 01.11.2018 klo 23:59, kokoaikatyö, Kesto: yli 12 kuukautta
Etsimme ennakkohuoltomiestä/ -naista työskentelemään asiakkaallemme Nordic Goldille Raahen kultakaivokselle. Tehtäviisi kuuluvat kaivoksella olevien erilaisten tuotannon koneiden ja laitteiden ennakkohuoltotehtävät. Huolehdit, että koneet pysyvät käyttökuntoisina ja huolehdit, että niiden määräaikaishuollot ovat ajan tasalla. Odotamme, että omaat tehtävään sopivan teknisen koulutuksen ja jo jo...

Myyntiedustaja, Danone Finland Oy, Pohjanmaa, Ylivieska

Alueen avoimet työpaikat -

Myyntiedustaja, Danone Finland Oy, Ylivieska, Haku päättyy: 09.11.2018, kokoaikatyö, Kesto: yli 12 kuukautta
Danone Finland etsii 4 Tiimipelaajaa Myyntiedustajaksi, Danone Finland OY Koko Suomi, KSUO - DANONE on monikansallinen elintarvikealan yritys, joka on erikoistunut meijerituotteiden, pullotettujen vesien ja lastenruokien valmistukseen. Viimeisin lisäys tuoteportfolioon ovat kasvipohjaiset Alpro-tuotteet. Alpro tulee osaksi Danonea 1.1.2019 alkaen ja sen myötä tarvitsemme vahvistusta myyntikenttä...

Ylivieska haastattelee viittä teknisen johtajan virkaan hakenutta

Alueuutiset KP24 -

Ylivieskan kaupunginhallitus päätti, että teknisen johtajan virkaan hakeneista haastatellaan viisi hakijaa. Haastatteluun kutsutaan diplomi-insinööri Jari Akkanen, diplomi-insinööri Markku Hanhela, diplomi-insinööri Jari Palviainen, diplomi-insinööri Mikko Polet sekä arkkitehti Jari Vähätiitto.

Maintenace planner, Barona Oy, Barona Teollisuus Oy, Raahe

Alueen avoimet työpaikat -

Maintenace planner, Barona Oy, Raahe, Haku päättyy: 01.11.2018 klo 23:59, kokoaikatyö, Kesto: yli 12 kuukautta
We are looking for a maintenance planner to work for our client, Nordic Gold. You will: Develop and utilize Standard Job Plans for routine maintenance activities. Continually review, and seek feedback Optimize resources, parts, tooling, task list, safety information, risk assessment and staging approach related to standard job plans Uphold the maintenance planning system, and ensure that it's...

Myyjä, 3 paikkaa, Ojan Rauta Oy, Kempele

Alueen avoimet työpaikat -

Myyjä, Ojan Rauta Oy, Kempele, Haku päättyy: 26.10.2018 klo 16:00, kokoaikatyö, Kesto: yli 12 kuukautta, vakituinen kokoaikainen
Yritysmyyjä rautakaupassa Oulu, Kempele, Raahe, Oulainen ja Kalajoki mahdollisia sijoituspaikkoja Rakennustarvikkeiden ja puutavan tai BtoB kaupan tuntemus...

Lapsiperheiden sosiaalityöntekijä, Peruspalvelukuntayhtymä Selänne, Haapajärvi

Alueen avoimet työpaikat -

Lapsiperheiden sosiaalityöntekijä, Peruspalvelukuntayhtymä Selänne, Haapajärvi, Haku päättyy: 02.11.2018 klo 15:00, kokoaikatyö, Kesto: yli 12 kuukautta
Peruspalvelukuntayhtymä Selänteessä on haettavana 1.12.2018 alkaen SOSIAALITYÖNTEKIJÄN vakinainen virka lapsiperheiden sosiaalipalveluissa Tehtäväkenttä koostuu sosiaalihuoltolain ja lastensuojelulain mukaisista tehtävistä, lastenvalvojan tehtävät (noin 60 % työajasta), lapsiperheiden sosiaalipalveluiden erityisen tuen asiakkuudet sekä sijoitettujen lasten vastuusosiaalityötä. Sosiaalityönteki...

Kunnossapidon työnjohtaja, Barona Oy, Barona Teollisuus Oy, Raahe

Alueen avoimet työpaikat -

Kunnossapidon työnjohtaja, Barona Oy, Raahe, Haku päättyy: 31.10.2018 klo 23:59, kokoaikatyö, Kesto: yli 12 kuukautta
Haemme rekrytointitoimeksiantona kunnossapidon työnjohtajaa Nordic Goldille Raaheen Kunnossapidon työnjohtajana vastaat kokonaisvaltaisesti tiimisi kunnossapitotehtävien onnistumisesta suunnitelmien ja ohjeistuksien mukaisesti. Työtehtäviä ovat mm. aikataulutus ja budjetin ja alihankkijoiden valvonta, dokumentointi sekä raportointi. Toimit erilaisten sidosryhmien kanssa ja varmistat sekä työnteki...

Henkilökohtainen avustaja, 2 paikkaa, Honkonen Pauliina, Oulainen

Alueen avoimet työpaikat -

Henkilökohtainen avustaja, Honkonen Pauliina, Oulainen, Haku päättyy: 31.10.2018, muu osa-aikatyö, 3-5h/pv, Kesto: yli 12 kuukautta
Henkilökohtainen avustaja pian 28-vuotiaalle CP-vammaiselle nuorelle naiselle. Asun puolisoni kanssa omakotitalossa Oulaisten keskustassa. Käytän sähköpyörätuolia ja tarvitsen apua siirtymisessä sekä päivittäisissä toimissa. Pystyn suunnittelemaan päivän kulun itse ja osaan hyvin neuvoa missä ja miten tarvitsen apua. Avustajien tehtäviin kuuluu muunmuassa auttaa peseytymisessä, pukeutumisessa, ...

Synnytysosaston henkilökunta pettyi taas – "Olo on kuin lapsella, kun kerran nuolaistu tikkari otetaan pois"

Alueuutiset KP24 -

Oulaskankaan henkilökunta sai eilen kylmän suihkun niskaansa, kun Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri ilmoitti aloittavansa yt-neuvottelut koko henkilöstön kanssa. Erityisesti yt-menettely koskettaa synnytysosaston henkilökuntaa, koska Valvira on ilmoittanut, että se tulkitsee sosiaali- ja terveysministeriön heinäkuussa tekemän poikkeuslupapäätöksen synnytysten jatkamisesta vuoden 2021 loppuun koskevan vain synnytysten määrää, ei laatua.

Rikosylikonstaapeli, Oulun poliisilaitos, Ylivieska

Alueen avoimet työpaikat -

Rikosylikonstaapeli, Oulun poliisilaitos, Ylivieska, Haku päättyy: 31.10.2018 klo 16:15, kokoaikatyö, 116,15 h/3 vko, Kesto: yli 12 kuukautta, Vakinainen
Työpaikan esittely Työpaikan tiedot: Ylivieskan poliisiasema Katajaojankatu 4 84100 YLIVIESKA Tehtävän kuvaus Oulun poliisilaitoksen poliisipalvelulinjan rikostorjuntasektorilla on alueellisessa yksikössä haettavana rikosylikonstaapelin 08.05 vaativuustason virka. Virkapaikka on Ylivieska. Poliisipalvelulinjan työjärjestyksen mukaisesti tehtävänä on mm. suorittaa rikostutkintaa ja poliisitutkin...

Sivut

Tilaa syöte Oulun Eteläinen syötteiden kerääjä